Discussie rond boerkini in zwembad Wielsbeke

woensdag 5 december 2018 - 14:19
Michaël Janart
Wielsbeke overweegt het reglement voor het gemeentelijk zwembad aan te passen na een hevige discussie rond boerkini's. Eind september, begin oktober huurde een vereniging het zwembad in Wielsbeke af om er met een groep moslimmeisjes te zwemmen. Het zwembad werd afgeschermd en sommige meisjes droegen boerkini's. Een aantal inwoners gaat niet akkoord met het omstreden kledingstuk.

Een boerkini is dus een zwempak met lange mouwen en een hoofddoek en wordt soms door moslimvrouwen gebruikt. Dat deden ook enkele meisjes in het zwembad van Wielsbeke. Ze waren mee met een vereniging rond integratie die het gemeentelijk zwembad in die periode drie keer afhuurde. Voor die gelegenheid waren ook een aantal ramen in het bad afgedekt met matten en schermen. Een aantal inwoners vindt dat nu niet kunnen. 

Zwembad wel vaker afgeschermd

Volgens de burgemeester wordt het zwembad wel vaker afgeschermd, bijvoorbeeld als er groepen komen met zwaarlijvige mensen, die wat onzeker zijn. Er hangen zelfs speciaal gordijnen voor in het zwembad, maar die waren er net niet, omdat ze werden gereinigd. Dat er meisjes in boerkini kwamen zwemmen, wist de gemeente niet. Ze neemt voorlopig ook geen standpunt in over het omstreden badpak. De dienst Vrije Tijd zal de kwestie eerst bestuderen. Daarna wordt beslist of er al dan niet een verbod op boerkini's moet komen in het zwembadreglement. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!