'Droog' dreigt een populair woord te worden

donderdag 12 juli 2018 - 17:34
De hele dag ging het over droog. De sector van de diepvries- en blikgroenten, het algemeen boerensyndicaat, de gouverneur. Eén woord: "droog"

Het blijft erg droog. De West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé zat samen met een 25-tal deskundigen om te praten over de aanhoudende droogte. Het blijft code geel, dat betekent dat we met ons allen ons best moeten doen om zuinig om te springen met water. Een opsteker is dat de verzilting veel minder erg is dan vorig jaar. Als het lang droogt blijft, ontstaat er "kwel" in de grond, en dan komt er brak water van dieper in de grond naar boven en dat kan een plaag zijn voor de landbouw. Volgende week komt dezelfde vergadering weer samen, om de situatie van dichtbij op te volgen.

De verzilting is nu veel beter dan vorig jaar

Carl Decaluwé, gouverneur

De sector is bezorgd

Vegebe, dat is de federatie die de blik- en diepvriesgroenten vertegenwoordigt, vreest dat de opbrengst veel lager dan normaal zal zijn en dat we dit zullen voelen tot Kerstmis. Boeren die vanaf volgende week moeten leveren aan "frietfabrieken", zien dat de aardappelknollen te klein zijn om er frietjes van te snijden. Het loof ziet er steeds treuriger uit.

Nu al een ramp?

Een aantal boeren hadden al een oproep gedaan aan minister van landbouw Schauvliege om de droogte te erkennen als landbouwramp en intussen heeft het Algemeen Boeren Syndicaat, een belangenvereniging voor landbouwers officieel zo'n aanvraag ingediend.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!