Eerste onbemande binnenvaartschip van Europa in Snaaskerke

maandag 18 november 2019 - 19:58
Sofie Pattyn
Maandagmiddag is in Snaaskerke bij Gistel het allereerste onbemande binnenvaartschip van Europa vertrokken. 
Het is mee ontwikkeld door het West-Vlaamse bedrijf De Cloedt. Daar investeren ze in de nieuwe technologie die toelaat om een schip vanuit een controlekamer in Antwerpen te besturen. 

Een vanop afstand bestuurd schip zal het komende jaar grond vervoeren op het kanaal Ieper-IJzer en het kanaal Plassendale-Nieuwpoort. De test is een primeur. Ze kiezen voor die kanalen omdat het daar relatief rustig is op het water. Nu wordt er volop geëxperimenteerd zegt Patrick Degryse, de baas van de firma De Cloedt : "Je ziet dat het schip gemakkelijk tegen de kant kan gaan ook hé. Met boegschroeven en zo kan hij verticaal naar de kant gaan. En hier is het kanaal nog redelijk breed. Maar als je verder gaat naar de IJzer is het kanaal wel minder breed. Dus je moet een schip hebben dat goed manoeuvreert."

Meteen rendabel

De eerste weken zal er nog een schipper aan boord zijn, die kan ingrijpen waar nodig. Pas na uitvoerig te testen, zal de schipper vanuit een centraal controlecentrum in Antwerpen, in The Beacon, het schip begeleiden. Het schip zal te volgen zijn via het automatische identificatiesysteem en automatisch een maximale snelheid van 6 kilometer per uur aanhouden. Het gaat dan wel om een test, maar het schip moet wel meteen geld opbrengen. Patrick Degryse: "We zijn aan het experimenteren, maar tegelijk ook met dat contract uit te voeren. Het schip heeft nu ook een lading aan boord. Dat is een business case. We beginnen te varen van Diksmuide naar Oostende en dan gaan we lossen en opnieuw laden."

Aan boord zitten sensoren en camera's die toelaten dat het schip vanop afstand kan bestuurd worden. Dat gebeurt in Antwerpen door het bedrijf Seafar. De bedoeling is dat de operator op die manier 6 schepen tegelijk kan besturen.
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!