Eerste "pausbedevaarders" in Vlamertinge bij Ieper

woensdag 15 mei 2019 - 16:25
Luc Vanhauwaert
Eerste "pausbedevaarders" in Vlamertinge bij Ieper
Foto Radio 2
De kapel van de Frezenberg in Vlamertinge bij Ieper heeft de eerste bedevaarders over de vloer gekregen die de relikwie van paus Johannes Paulus II willen aanraken. De relikwie is een klein stukje van het bebloede onderhemd dat hij droeg toen hij werd neergeschoten op 13 mei 1981. Hij overleefde de aanslag en kwam op 17 mei 1985 op bezoek in Ieper.

De eerste bedevaarders zijn vanmiddag langsgekomen in de kapel van de Frezenberg in Vlamertinge bij Ieper. Bedevaarders willen er een relikwie van paus Johannes-Paulus de tweede aanraken. Het gaat om een stukje van het onderhemd dat bebloed raakte toen de paus werd neergeschoten op 13 mei 1981. Ieperse katholieken hebben een bijzondere band met deze paus, omdat hij er op 17 mei 1985 op bezoek kwam. 

Ik had de paus graag. Het was een echte, lieve, heilige man.

Rosita Packet, bedevaarster

Wereldgeschiedenis in een klein stukje stof

Johannes Paulus II was paus van 1978 tot 2005. Hij overleefde een aanslag op 13 mei 1981 maar overleefde het. De dader die lid was van de Turkse extremistische Grijze Wolven kwam zich later verzoenen met de paus. De foto's haalden alle kranten. Op 17 mei 1985 kwam de paus op bezoek in Ieper. Het is om dat bezoek te herdenken dat de relikwie vandaag en morgen in de kapel van de Frezenberg in Vlamertinge is. Daarna gaat ze nog voor twee dagen naar de kathedraal in Ieper.

Eerste bedevaarders

Rosita Pacquet en haar familie behoorden tot de eerste bedevaarders. Ze was erbij toen de paus in 1985 naar Ieper kwam en dat maakte een blijvende indruk en noemt hem een "echte, lieve, heilige man." 

Eerste "pausbedevaarders" in Vlamertinge bij Ieper

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!