Franse truckers blokkeren grens in Rekkem op E17

donderdag 28 november 2019 - 06:45
Stefaan Struyve
file, vrachtwagens, autoweg
Foto: Radio 2
Franse transportorganisaties hebben donderdagmorgen vroeg de grensovergang van ons land met Frankrijk op de E17 in Rekkem bij Menen. De grens was vier uren volledig dicht, het verkeer raakte er niet meer door. De actievoerders protesteren tegen de verlaging van de terugbetaling van professionele diesel.

De Franse regering heeft beslist om de terugbetaling van professionele diesel met 2 eurocent per liter te verlagen. De Franse transportorganisaties zijn daar niet blij mee en voeren vier dagen actie. Ze blokkeren grensovergangen met ons land.

Muurvast

Dondermorgen vroeg werd de grensovergang van ons land met Frankrijk op de E17 in Rekkem geblokkeerd, in de richting van Rijsel. "In het begin werden enkel vrachtwagens tegengehouden. Auto's mochten nog door maar al snel ging de grens helemaal dicht", zegt VRT-correspondent Hans Verbeke. "Het is niet meer mogelijk om via de E17 vanuit Kortrijk naar Frankrijk door te rijden. Het verkeer staat hier muurvast." De politie leidt het verkeer ter hoogte van Moeskroen af.

Veel bestuurders verrast

"De blokkade was de voorbije dagen aangekondigd. En toch zijn er veel mensen niet op de hoogte. Daardoor staan er heel wat bestuurders vast in de file. Er zijn hier onder meer drie elektriciens die een vlucht in Parijs moeten halen", zegt Hans nog.

De actie duurde vier uren.

Doornik

Ook de grensovergang aan de E19 in Hautrage is helemaal afgesloten door een blokkade van de Franse transporteurs. Verkeer vanuit ons land dat naar Frankrijk moet, kan dat nog wel via de grensovergang op de E42 in Doornik.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!