Geen nachtwerk meer voor oudste personeelsleden Jan Yperman Ziekenhuis

maandag 21 oktober 2019 - 17:21
Wim Poté
foto van de voorkant van het ziekenhuis, met het logo op
Foto: Jan Yperman Ziekenhuis
In het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper hoeft het personeel dat overdag werkt niet meer in te springen voor hun nachtcollega's als het nodig is. Ten minste, als ze op 10 jaar voor hun pensioen staan.

Met die regeling wil het ziekenhuis het werk voor oudere werknemers leefbaar houden. En zo blijven mensen met pakken ervaring ook langer werken. "Het moet wel haalbaar zijn binnen de dienst", zegt personeelschef Cientia Cornille. "Het is geen recht, maar we engageren ons om dat zoveel mogelijk te organiseren. We gaan niet veel weigeren, maar op een dienst met veel oudere werknemers is het nu ook weer niet de bedoeling dat de jongere werknemers te veel belast worden.

Geen brugpensioen

Een van die mensen is vroedkundige Geert Maertens. Hij is 56 en voor hem vallen die nachten steeds zwaarder. "Vroeger mocht ik over twee jaar met brugpensioen gaan, maar nu moet ik doorgaan tot mijn 66. Daarom komt die nieuwe regeling als geroepen. Vroeger toen ik jong was, recupereerde ik van zo'n nacht na een dag, maar nu ik ouder ben, duurt dat vier tot vijf dagen voor ik weer op mijn plooi ben."

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!