Geen provincieraad meer vanaf 2024?

dinsdag 13 augustus 2019 - 06:11
Florence Depauw
Bart De Wever
Foto: VRT NWS
Het is geen verrassing, maar de startnota die Bart De Wever maakte om een nieuwe Vlaamse regering te kunnen vormen, zegt dat de provincieraad beter wordt afgeschaft. N-VA zegt dat al lang, maar toch is het nog even slikken voor vele mensen in onze provincie.

In de startnota van Bart De Wever (N-VA) staat dat de provinciebesturen vanaf 2024 afgeschaft kunnen worden. De Wever vindt dat gemeenten beter kunnen fuseren en zo meer samen kunnen doen. Provincieraadsvoorzitter en burgemeester van Poperinge Christophe Dejaegher vindt dat allemaal geen goed idee. Hij zegt dat het wegvallen van het provinciebestuur vooral de Westhoek zou treffen.

Voor het platteland is het provinciebestuur wel een heel belangrijk bestuur.

Provincieraadsvoorzitter en burgemeester van Poperinge Christophe Dejaegher

Provincie broodnodig voor Westhoek

"De Westhoek is erg landelijk", zegt Dejaegher. "Als wij de provincie en de gebiedswerking kwijt zijn, dan is dat voor alle landelijke gemeenten een probleem. Zelfs als die gefuseerd zouden zijn. Want het is vooral de provincie die ons bijstaat in heel wat dossiers, bijvoorbeeld om Europese steun te krijgen. Dus voor het platteland is het provinciebestuur wel een heel belangrijk bestuur."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!