Gevangenis van Ieper meest overvolle van het land

woensdag 11 december 2019 - 07:07
Tom Van Gijsegem
Foto: VRT NWS
Vanavond staken de cipiers uit protest tegen de overvolle gevangenissen. In heel ons land zitten bijna 11.000 mensen in de cel, terwijl er maar plaats is voor 9.200. Ook in onze provincie zijn de gevangenissen overbevolkt. De gevangenis van Ieper is zelfs de meest overbevolkte van het hele land.

In de gevangenis van Ieper zitten twee en een halve keer zoveel gedetineerden als er plaats is. De gevangenis is gebouwd voor 55 mensen, maar er zitten er 133. De gevangenis van Brugge is minder overbevolkt dan Ieper, maar ook daar zitten er 163 gevangenen te veel: meer dan 750 in plaats van de bijna 600 waar de gevangenis voor voorzien is.

Intens samenleven

Een overvolle gevangenis betekent dat veel gedetineerden een cel moeten delen die eigenlijk maar bedoeld is voor één persoon. "Het is niet simpel om in zo'n overbevolkte gevangenis te moeten leven", zegt Chris Crevits van de christelijke vakbond ACV. "Alle faciliteiten die voor één iemand voorzien zijn, moeten de gevangenen dan met twee gebruiken. De toiletten bijvoorbeeld zijn op een cel alleen met een gordijn afgesloten. Dus als je zo'n cel moet delen, kun je nooit op je gemak naar het toilet gaan. Zeker bij de beklaagden en kortgestraften is dat een groot probleem. Ik denk dat er op die afdelingen maar één of twee monocellen meer zijn, al de rest zijn monocellen die zijn omgebouwd tot duocellen.

Onder meer uit protest tegen de overbevolking gaan de cipiers van de christelijke en socialistische vakbonden vanavond 24 uur lang staken.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!