Help uitkijken naar de Aziatische hoornaar in West-Vlaanderen

dinsdag 10 september 2019 - 16:43
Luc Vanhauwaert
Nest van een hoornaar in een boom
15 van de 31 nesten van de Aziatische hoornaar zijn in West-Vlaanderen. Overheidsinstelling Vespa-Watch weet dat die nesten er zijn, maar waar precies is nog onduidelijk. Als jij een verdachte bol ziet in een boom in je tuin, dan neem je best contact op met Vespa-Watch.

De Aziatische hoornaar is een grote wesp die uit China afkomstig is, maar via Zuid-Frankrijk oprukt naar ons land. West-Vlaanderen heeft het meest te lijden onder de wesp, omdat hij zich verplaatst via de kust. De Aziatische hoornaar houdt van het kustklimaat en verplaatst zich ook sneller in een vlak gebied als onze provincie. 

West-Vlaanderen heeft de slechtste cijfers 

Vespa-Watch heeft ook cijfers bijgehouden van de Aziatische hoornaar. Er zijn 13 nesten opgeruimd in Vlaanderen, waarvan 6 in West-Vlaanderen. Van de 31 nesten die nog moeten worden opgeruimd, zijn er 15 in onze provincie. 

De ene hoornaar is de andere niet 

"Maak een fotootje van het nest en als je kan ook van een Aziatische hoornaar en stuur het naar Vespa-Watch. Dan kunnen wij natrekken als het om de juiste soort gaat. Want de ene hoornaar is de andere niet", zegt Karel Schoonvaere van Vespa-Watch. Er is ook nog een grotere Europese hoornaar, maar die moeten we niet bestrijden, maar te vriend houden. "De Europese hoornaar houdt de Aziatische buiten", vult Schoonvaere nog aan. 

Doe het niet zelf

Aziatische hoornaars horen niet thuis in onze streken. Ze gaan bovendien op rooftocht in kasten van honingbijen en eten er de bijen op. De Aziatische hoornaar wordt maar één jaar oud. Oktober is een belangrijk moment, want dan planten ze zich voort. Dan kan het probleem dus nog veel groter worden. Vandaar dat er best nu opgeruimd wordt. Vespa-Watch raadt ten stelligste af om nesten zelf op te ruimen, want de insecten kunnen zeer agressief worden als ze zich aangevallen voelen. Opruimen is een job voor professionelen. Meer informatie vind je op de website van Vespa-Watch

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!