Hemels brood en gebak in Kuurne

vrijdag 11 januari 2019 - 09:58
Jens Lemant
Plots heb je je roeping gevonden. Het overkwam Filiep Depoortere uit Kuurne. Filiep is diaken in de parochie, was zelfstandig schilder maar vanaf nu bakt hij broodjes in zijn nieuwe bakkerij Sint-Pieter in de gemeente.

Filiep Depoortere is 48 jaar en diaken in de gemeente Kuurne. Hij is 28 jaar zelfstandig schilder geweest maar vanaf nu gooit hij het over een andere boeg. Filiep en zijn vrouw Darline openen een warme bakkerij langs de Brugsesteenweg in Kuurne. "In de jaren tachtig heb ik in Brugge voor bakker gestudeerd samen met Roger van Damme. Ik behaalde tal van diploma's maar om verschillende redenen heb ik daar toen niets mee gedaan. Nu heb ik toch beslist om voor mijn vijftigste een carrièreswitch te maken", zegt Filiep.

Het bakken nooit verleerd

De voorbije weken was Filiep druk in de weer met het klaarmaken van zijn bakkerij en het proefbakken: "Het is alsof je al vijftien jaar niet met de fiets hebt gereden, het daarna nog eens probeert en dat het meteen weer lukt. Ook het bakken van brood had ik meteen weer in de vingers. Al is het wel met vallen en opstaan, maar het zal wel lukken."

Voor Filiep en zijn echtgenote blijft het natuurlijk wel een sprong in het duister: "Mensen in Kuurne zien me als een vrolijke figuur maar nu ben ik toch wel gezond angstig. Op een nacht werd ik eens wakker en vroeg ik aan mijn vrouw wat we zouden doen als de mensen geen brood zouden komen halen. Gelukkig passeren er dagelijks zo'n 15.000 auto's de bakkerij, het zal wel lukken zeker om elke dag 300 broodjes te verkopen?", lacht bakker Filiep.

Wat met zijn taak als diaken?

Filiep Depoortere is niet alleen bakker, hij is ook nog steeds diaken in Kuurne. Hoe zal hij dat combineren? "Ik heb afgesproken met de priester dat ik mijn taken als diaken op een laag pitje zet tot eind februari. Minder preekbeurten of begrafenissen. Ik zal het niet laten schieten maar zal het misschien anders invullen binnenkort. Ik kan nu ook brood weggeven aan mensen die het nodig hebben bijvoorbeeld", besluit de kersverse bakker.

Er passeren dagelijks 15.000 wagens de bakkerij. Ik zal toch wel 300 broodjes kunnen verkopen zeker?

Bakker Filiep Depoortere

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!