Het Mysterie achterna - week 2 in en rond Kortrijk

vrijdag 8 juli 2011 - 13:00
Herbert Verhaeghe en Michaël Janart
Spookt het in huizen bij het slagveld van 1302 in Kortrijk?
Iets gemist? Herbeluister de vorderingen van deze zoektocht; bekijk enkele foto's en lees een paar reacties van onze luisteraars.

Spookt het in huizen bij het slagveld van 1302 in Kortrijk?

In een aantal huizen op het vroegere slagveld van de Guldensporenslag in Kortrijk gebeuren er vreemde dingen: voorwerpen die zonder enige aanleiding bewegen, deuren die zo maar openzwaaien, gestommel terwijl er niemand anders in huis is,…
Betekent dit nu dat het spookt? Zijn het de rusteloze geesten van gesneuvelde soldaten die heibel veroorzaken? of is er een andere, wetenschappelijke, verklaring?

Michaël Janart en Herbert Verhaeghe trekken op onderzoek geruggesteund door historici, spokenjagers en sceptische wetenschappers.

maandag:
Michaël trekt met Gwendolyn uit Zwevegem naar een huis waar regelmatig onverklaarbare dingen gebeuren. De bewoners geloofden eerst zelf niet dat er geesten of ‘energieën’ aan het werk waren, zochten zich suf naar ‘logische’ verklaringen, maar vonden geen oplossing. Ten einde raad namen ze contact met een medium die wist te vertellen dat er geesten in huis zouden zijn, van soldaten uit 1302.

dinsdag:
Michaël is met Greet Verschatse van het Museum 1302 langs de restanten gewandeld van het slagveld van 1302. Ze kwamen onder meer langs het laatste stukje Groeningebeek waarin heel wat Franse soldaten zijn verdronken. Het klooster of weeshuis waarvan het medium Gwendolyne ‘beelden’ doorkreeg zou volgens Greet best wel eens de Groeningeabdij kunnen zijn. Daar is Robert D’Artois de aanvoerder van de Fransen destijds begraven en weer ontgraven door zijn dochter, die zijn lichaam terug naar zijn vaderland heeft gebracht. Terwijl Greet en Michaël het veldwerk doen kijkt Herbert wat rond in het museum. Hij krijgt er uitleg van Véronique Lambert.

woensdag:
Michaël roept de hulp in van Gentenaar Wally Dewitte. Wally maakt deel uit van het Ghost Research Team, dat allerhande opmetingen doet in zogenaamde spookhuizen. Michaël en Wally gaan van deur tot deur in de buurt van het vroegere slagveld van 1302. Maar niemand heeft last van klopgeesten, of durft er voor uit te komen. Herbert rust uit aan het bedevaartsoord voor Broeder Isidoor en doet er een paar weesgegroetjes in de hoop dat het het onderzoek naar het mysterie bevordert. Baat het niet, dan schaadt het niet.

donderdag:
Michaël en Herbert zijn vandaag naar het kasteel van Heule getrokken, waar de Kortrijkse goochelclub regelmatig samenkomt. Voorzitter Jean-Paul Mertens toonde enkele trucs en demonstreerde dat wat onverklaarbaar LIJKT niet altijd onverklaarbaar IS. Dat zegt ook Johan Torfs van SKEPP. Die organisatie verenigt wetenschappers en andere mensen die kritisch staan tegenover het paranormale. Spookervaringen, zegt hij, zijn vaak een samenloop van verscheidene mogelijke factoren: nauwelijks waarneembare trillingen, beestjes in huis, maar altijd ook sfeer en verbeelding.

vrijdag:
We sluiten deze week af in het restaurant De Heeren van Groeninghe, waar Michaël ons zijn ervaringen vertelt na een nachtje doorgebracht te hebben in het huis waar het lijkt te spoken

* * *

Jij kunt ons helpen bij onze zoektocht om dit mysterie op te lossen: Heb je tips? Weet je zelf meer?
Laat het ons weten!
Klik HIER voor jouw reacties.

Dit zijn alvast enkele reacties van luisteraars:

"Misschien kan ik u niet helpen met uw programma om het mysterie rond de spoken in Kortrijk op te lossen, maar als de bewoners van het bewuste huis in Kortrijk, dat willen, kunnen ze bij mij terecht om ervaringen uit te wisselen. Zelf heb ik die, en andere ervaringen sedert 2005. Ik heb van alles meegemaakt ... kaders die van de muur of de schouw gegooid werden, fluiten door de schoorsteen, het zien van toekomstbeelden en veel, veel meer, soms ook met een of meer getuigen. Onze hond is er bang van ... ik niet" (A.L. uit Kuurne)

"door bijgeloof aan uw kant?
van ontberinge zijn bezweken?
"Vind jullie reportage zeer boeiend doch heb mijn bedenkingen bij de verklaring van de helderziende in kwestie.
Geloof zeer zeker dat het kan spoken doch kan dit niet in een notendop toelichten.
Heb jarenlang ervaring met het paranormale en zou daar omtrent héél veel kunnen vertellen en helpen zodat het gespook ophoudt.
" (Roos)

* * *

Elke middag - van maandag 11 tot en met vrijdag 15 juli - krijg je in Middagpost een ruime bijdrage over de vorderingen van onze zoektocht.
Eentje gemist? Geen probleem je kunt ze hieronder allemaal nog eens opnieuw beluisteren.
Foto’s horen er natuurlijk ook bij.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!