Hobbybrouwers stellen herdenkingsbier met klaprozen voor

donderdag 25 oktober 2018 - 11:21
Michaël Janart
Bier met honing of met chocolade, ... er zijn  al heel wat gekke smaken op de markt. Maar in Ardooie maken ze nu ook bier met klaprozen. Het idee komt van de Bier Butlers, twee hobbybrouwers.

De Ardooise hobbybrouwers Emanuel Vandorpe en Kris Devoldere vormen samen de Bier Butlers en presenteren dit weekend hun nieuw 'klaproosbier' op het Poperingse bierfestival. De Bier Butlers brouwden al de bieren Ardoois Blond en Witte Pater, eerst in hun garage en sinds een paar jaar in een loods en gelegenheidsbrouwerij. Hun nieuwste creatie, "Flanders Poppies", is gebrouwen op basis van rode klaproosblaadjes. "Wij noemen het een bevrijdingsbier, omdat wij vooral het einde van de oorlog willen herdenken. Ardooie werd 100 jaar geleden bevrijd van de Duitse bezetter. De ingrediënten zijn heel lokaal: de typische poppy's uit de Westhoek en hop uit Poperinge. Daarom krijgen de bezoekers van bierfestival Poperinge de primeur om ons nieuw bier te proeven."

Fruitig, maar geen fruitbier

Het bier onderscheidt zich door zijn dieprode kleur en complex smaakpalet. "Het smaakt bloemachtig door de klaprozen en relatief hoppig, fruitig en kruidig. Sommigen smaken onder meer kruidnagel, vanille en banaan, maar vergis je niet: dit is geen fruitbier. Het bier heeft een relatief laag alcoholpercentage van 7 procent."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!