Ieperse slechtvalk in Cambridge

maandag 12 augustus 2019 - 18:26
Luc Vanhauwaert
Ieperse slechtvalk in Cambridge
Foto stad Ieper
Een jonge slechtvalk die geboren werd in de torenspits van de Ieperse Sint-Maartenskathedraal heeft blijkbaar gekozen voor de wereldberoemde King's College Chapel in de Engelse universiteitsstad Cambridge als nieuwe stek. Een slechtvalk met smaak, zou je denken, maar het gaat om iets anders: voor slechtvalken zien torens uit de late middeleeuwen eruit als rotsen.

In Cambridge in het Verenigd Koninkrijk koninkrijk is een slechtvalk ontdekt uit Ieper. Ze werd geboren in de torenspits van de Ieperse Sint-Maartenskathedraal en heeft dus letterlijk haar vleugels wijd opengeslagen. 

Goed nieuws na drama

Vogelliefhebbers uit het Ieperse glimlachen na het horen van het bericht. Het vrouwtje dat in Cambridge werd ontdekt, komt uit een nest van Ieper. Over dat nest was niet veel goed nieuws te melden. Het mannetje werd in april vorig jaar gevonden nadat het neergeschoten werd. Zijn poten waren afgesneden. Het wijfje bleef over, met vier eieren. Eén jong overleefde en dat wijfje is nu in Cambridge gezien.

Gothische torens lijken op rotsen

Tussen de twaalfde en de zestiende eeuw ontstonden de gotische torens. Het was de kathedralentijd. Die waren heel hoog, alsof de bouwers dicht bij God wilden geraken. Slechtvalken houden van zulke torens. Niet omdat ze bezig zijn met godsdienst of kunstgeschiedenis, maar omdat die torens hen aan ruwe rotsen doen denken. In Cambridge zagen vogelliefhebbers de ring van de slechtvalk in Ieper. Ze zagen de kleur en maakten notities, waardoor duidelijk werd dat het om de slechtvalk van Ieper ging. 

Oorspronkelijke wijfje heeft een nieuwe partner

Intussen heeft het oorspronkelijke wijfje van Ieper, de moeder van het nest van vorig jaar, een nieuwe partner. Het gaat om een mannetje van drie jaar, dat van de klokkentoren van het Waalse Dottenijs is overgevlogen. Dit jaar ontstond uit dit nieuwe koppel in de toren van de Sint-Maartenskerk 4 jonge slechtvalken. Dat de ene slechtvalk zo ver uitzwermt en de andere zich weer voorplant betekent goed nieuws. Dertig jaar geleden leek het er nog op dat de slechtvalken totaal waren uitgeroeid. Maar de soort is dus terug.  

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!