radio2 middag in west-vlaanderen
IMOG: "We gooien veel te veel eten in de vuilbak"
di 21 mei - 4:09
Jaarlijks smijt een inwoner die een beroep doet op de intercommunale IMOG voor de afvalverwerking, bijna 30 kilo eten in de restafvalzak. De bestuurders van IMOG vielen haast achterover toen ze die na een grondige analyse van het restafval konden vaststellen. Jaarlijks wordt er in onze regio dus 6,9 miljoen kilo voedsel verspild. Meer dan 7 kilo aan brood en banket, bijna 7 kilo bereide gerechten, bijna 6 kilo fruit, bijna 5 kilo groenten, bijna 2 kilo aan vlees, vis of gevogelte. En 2,4 kilo zit in een ongeopende verpakking, 5,6 kilo betreft voedsel dat onaangeroerd is. Het is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Want dat voedsel vertegenwoordigt 330 euro per jaar.
Creatief met restjes
Johan Bonnier, directeur van IMOG, wil hier iets aan doen: "We doen het goed als afvalsorteerder in deze regio, maar het kan dus nog altijd beter". Het bedrijf zal nu met een oldtimer, een soort foodtruck, een aantal markten aandoen om te vertellen hoe je voedseloverschotten kan voorkomen, dat kon onder meer door slimmer aan te kopen en creatief om te springen met restjes.
Ook PMD in restafval
Naast het organische afval zijn er nog andere fracties waarop kan bespaard worden. 26,5 kilo PMD, papier en karton, textiel, glas en andere recycleerbare materialen belanden nog steeds in de restafvalzak. In 2018 scoorde IMOG gemiddeld 153 kilo restafval per inwoner. Er is dus nog een grote marge.