Jongen van negen aan handen en voeten weggehaald bij moeder in Oostende

donderdag 5 december 2019 - 12:08
Barbara De Jonckheere
Jongen van negen jaar wordt door de politie meegenomen van bij zijn moeder
Foto: Radio 2
De politie van Oostende heeft een jongen van negen jaar weggehaald bij zijn moeder. De rechter had beslist dat de jongen naar zijn vader in Spanje moet. Maar dat gebeurde met veel tumult.

Aan handen en voeten werd de negenjarige jongen door de politie uit zijn huis in Oostende naar buiten gedragen. De jongen moest daar weg van de rechter omdat zijn moeder hem had ontvoerd. De vader had klacht ingediend en de rechter had die man gelijk gegeven. De politie kwam de jongen ophalen bij zijn moeder in Oostende om hem naar zijn papa in Spanje te brengen.

Hereniging op school

Het was eigenlijk de bedoeling om de jongen op school te herenigen met zijn vader. Dat vernemen we uit goeie bron. Maar de moeder had de jongen met opzet niet naar school gestuurd. De papa is gisteren nog met hem naar Spanje vertrokken. De jongen zou het daar goed stellen
 

Traumatiserend

"Een veel te traumatiserende ervaring voor een kind", zeggen ze bij Child Focus. Expert kinderontvoeringen Hilde Demarré: "Een kind dat ontvoerd is, zou in ons land een voogd moeten krijgen. Iemand die het kind kan begeleiden van bij het begin van de zaak. Zo kan ook worden uitgelegd wat de beslissing van de rechter is en hoe die beslissing zal worden uitgevoerd, zodanig dat we verrassingen zoals we die nu hebben gezien, vermijden in de toekomst." 

Vader in Spanje

Volgens Child Focus zou elk kind ook moeten gehoord worden bij kinderontvoering. Dat gebeurt nu vaak pas bij kinderen vanaf 12 jaar. Bij het gezin in Oostende heeft het dossier vier jaar lang geduurd. En dan zou het beter zijn om het kind intussen contact te laten houden met de achterblijvende ouder. Hilde Demarré: "Het is belangrijk dat ook tijdens die procedures de kinderen kunnen contact hebben met de achterblijvende ouder zodanig dat die stap naar terugkeer minder groot wordt. Wij vinden dat onze centrale autoriteiten meer inspanningen moeten leveren om dat contact te onderhouden." De jongen van negen wordt nu naar zijn vader gebracht. Hij woont in Spanje.

Wie vragen heeft over kinderontvoering, kan terecht op childfocus.be of op het gratis telefoonnummer 116 000.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!