Kapvergunning Vagevuurbos Wingene geschorst

dinsdag 23 juli 2019 - 12:53
Wim Poté
Foto: Radio 2
In het Vagevuurbos in Wingene mag het Agentschap Natuur en Bos geen bomen meer kappen. De raad van State heeft de kapvergunning geschorst. Indien Natuur en Bos toch kapt, moet ze 50.000 euro per perceel betalen.

Agentschap Natuur en Bos wou een aantal percelen van het Vagevuurbos uitdunnen. De bedoeling was ook een aantal andere percelen helemaal te rooien om er opnieuw heide van te maken. Alles samen gaat het om 38 percelen en ruim 7000 bomen. Maar vier buurtbewoners trokken ten strijde en spanden een procedure aan bij de Raad van State.

Dwangsom

De raad heeft Natuur en Bos nu verboden de bomen te kappen. Het Vagevuurbos is beschermd natuurgebied. Volgens de Raad is niet onderzocht wat de gevolgen zullen zijn voor de dieren en planten in het bos. Dat is verplicht en daarom wordt de kapmachtiging bij hoogdringendheid geschorst. Kappen is verboden en als het Agentschap Natuur en Bos dat toch doet, moet ze een dwangsom van 50.000 euro per perceel betalen.

Christof Depamelaere van het actiecomité is niet mals voor het agentschap. "Het getuigt van onzorgvuldigheid dat uitgerekend Natuur en Bos niet nagaat wat de kap zal betekenen voor de dieren in het bos." Het Agentschap Natuur en Bos moet het arrest nog bestuderen. Ze kan vragen de procedure ten gronde verder te zetten maar de Raad van State schorst niet zomaar. Een schorsing geeft al een eerste aanwijzing hoe de zaak verder loopt.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!