Kerk van Westkapelle wordt ingewijd zonder wierook. Bisdom Brugge: "Eerste kerk waar wierook niet mag"

vrijdag 6 december 2019 - 16:29
Barbara De Jonckheere
Kerk van Westkapelle wordt ingewijd zonder wierook
Foto: Radio 2
Vrijdagavond wordt de vernieuwde Sint-Niklaaskerk in Westkapelle bij Knokke-Heist geopend. Bisschop Lode Aerts zal de kerk inwijden, maar hij moet het zonder wierook doen.

Het is een feestelijk moment voor de Westkapellenaren. De kerk gaat opnieuw open nadat een brand in 2013 de hele kerk verwoestte. De opening gaat gepaard met een viering en daarvoor komt zelfs bisschop Lode Aerts naar Westkapelle. Maar de bisschop mag géén wierook gebruiken voor de inwijding. Reden is dat het brandalarm zou kunnen afgaan. Jan Bode van de Kerkfabriek: We hebben tijdens de repetitie een test gedaan met veel wierook en het alarm ging af. We zijn 100% zeker dat de rookdetectie goed werkt, maar we durven vandaag niet met wierook werken. We gaan moeten kijken hoe we dat kunnen oplossen. Rookdetectie is van deze tijd, ik denk dat we daar zullen moeten leren mee leven."  

Pastoor ontgoocheld

De pastoor ziet het minder zitten om zonder wierook te werken. Hij hoopt dat er een oplossing komt. Pastoor Willy Snauwaert: "Wierook is een deel van de mooie liturgie. Het is één van de christelijke symbolen. Zo wordt op het einde van een uitvaart het lichaam bewierookt. Ik hoop dat er nog een oplossing komt." 

Afzuigsysteem

Volgens het bisdom is de kerk in Westkapelle de eerste kerk in West-Vlaanderen die het zonder wierook moet doen. Zo werd er bij de renovatie van de kathedraal in Brugge een afzuigsysteem voorzien, zodat ze daar wel nog wierook kunnen gebruiken. Volgens het bisdom hebben ze dat in Westkapelle over het hoofd gezien
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!