Kleine sensoren meten waterkwaliteit

dinsdag 10 juli 2018 - 15:21
In natuurdomein De Blankaart in Diksmuide is een bijzonder proefproject gestart. Vlaams Minister-president Geert Bourgeois gaf vanmiddag het startschot aan een project waarmee kleine sensoren de waterkwaliteit in ons land gaan onderzoeken.

Binnenkort zullen er meer dan duizend piepkleine sensoren de kwaliteit van het water kunnen meten. Op die manier wil Vlaanderen zich beter wapenen tegen de groeiende dreiging van wateroverlast, waterschaarste en waterverontreiniging. In natuurgebied De Blankaart in Diksmuide wordt vandaag de eerste sensor in gebruik genomen.

Bij droogte weten landbouwers zo uit welke rivier ze water kunnen pompen.

Expert voor waterbeheer VITO Piet Seuntjens

De slimme sensor kan zelfstandig de hoeveelheid en de kwaliteit van water meten en die gegevens draadloos doorsturen naar een computerprogramma dat de metingen verder analyseert. Op termijn zou Vlaanderen een netwerk van meer dan 1.000 van die chips moeten krijgen. De chips kunnen tegelijk verschillende aspecten van het water meten, zoals de zuurtegraad en geleiding en een aantal opgeloste stoffen detecteren en meten. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) neemt nu ook al regelmatig stalen van het water, maar doet dat nog handmatig en niet de hele tijd.

Eerst bij ons dan de rest van Vlaanderen

Als de meetresultaten voldoende nauwkeurig zijn en als het project praktisch en financieel haalbaar is, worden de sensoren later ook over de rest van Vlaanderen verspreid. Binnen de 2 jaar zouden er al zo’n 500 sensoren moeten werken in West-Vlaanderen. Daarna volgt de rest van Vlaanderen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!