Kon witte Gaverbeek vermeden worden?

vrijdag 11 januari 2019 - 09:51
Bart Segers
Waregem, Matco, vervuiling, Gaverbeek
De Gaverbeek in Waregem kleurde wit net voor Kerstmis. Er was latex gelekt in die beek na een zware brand bij het bedrijf Matco in Waregem, een bedrijf dat chemische stoffen maakt en lijmen. Het Departement Omgeving zegt nu dat Matco meer voorzorgen had moeten nemen tijdens het blussen van die brand.

Een deel van het bluswater kwam toen terecht in de Leie en de Gaverbeek. Volgens het Departement Omgeving had dat, minstens gedeeltelijk, kunnen vermeden worden. Het heeft nu een pv opgesteld en naar het gerecht gestuurd. De impact van de vervuiling zou beperkt moeten zijn, want tijdens de winter zijn er weinig planten.  

Vissen gevlucht

De Vlaamse Milieumaatschappij volgt de toestand van de Leie en de Gaverbeek nauw op, zegt Saskia Lammens. "We hebben vastgesteld dat de zuurtegraad van het water zeer laag was. En dat is iets dat op langere termijn nog een impact kan hebben op de waterplanten  en de ongewervelde dieren. De meeste vissen konden na de brand allicht wel vluchten naar de Leie."

De zuurtegraad van het water was zeer laag. En dat kan op langere termijn nog een impact hebben op de waterplanten en de ongewervelde dieren.

Saskia Lammens van de Vlaamse Milieumaatschappij
Waregem, Matco, vervuiling, Gaverbeek

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!