Leerlingen bouwen weerstation in de Blankaart Diksmuide

vrijdag 15 november 2019 - 16:46
Wim Poté
Foto: Radio 2
In natuurgebied De Blankaart hebben vier leerlingen van de Diksmuidse school 't Saam een weerstation gebouwd. Dat gebeurde op vraag van de Ugent die de effecten van de ondergrond op temperatuur onderzoekt.

Zoals bekend blijft de warmte langer hangen in steden die in de zomer tot laat in de avond een hitte-eiland vormen. Maar de Ugent wil ook gegevens van het platteland met bijvoorbeeld zandgrond of de invloed van water in kaart te brengen. "Het weerstation stuurt in realtime klimaatgegevens door en de gegevens zullen we gebruiken in de lessen", zegt leerkracht aardrijkskunde Ward Coucke.

Oefenen

Het weerstation zat op een woensdagnamiddag in elkaar. De Ugent leverde de onderdelen en een plan. De leerlingen hadden het snel onder de knie. Maar het weerstation levert ook interessant lesmateriaal: "De weerstations leveren gegevens en we kunnen bijvoorbeeld de temperatuur in de stad en hier in het natuurreservaat vergelijken", zegt Ward Coucke. "Dat is een oefening voor de lessen aardrijkskunde. We kunnen ook bekijken hoe de temperatuur daalt als het regent. Dat is een oefening voor de lessen fysica."

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!