Lennerd uit Roeselare mogelijk eerste slechtziende chauffeur in ons land

woensdag 15 januari 2020 - 11:16
Bart Segers
Roeselare, slechtziend, rijbewijs, speciale bril
Foto: Radio 2
Lennerd Carrein uit Roeselare is de eerste slechtziende in ons land die mogelijk toch met de auto zal rijden. Lennerd ziet maar voor zo'n 35 procent en hij volgt een opleiding in Nederland om met een speciale bril toch het verkeer in te kunnen.

Op het eerste gezicht is het een normale bril. Maar bij Lennerd zit er aan één kant een soort telescoop. Daarmee kan Lennert bepaalde details zien. "Het is de bedoeling dat je het verkeer leert inschatten. Als je in de verte een bepaalde situatie nog niet helemaal scherp ziet kan je dan met een kleine knikbeweging door die verrekijker kijken." 

Zal Lennerd met die bril mogen rijden? 

De kans is groot dat Lennerd met die bril zal mogen rijden. Dat wordt nu wettelijk bekeken. In Nederland mag het al als je de officiële opleiding hebt gevolgd. Of het allemaal lukt, hangt mee af van de organisatie Cara. Die begeleidt mensen met een beperking om met de auto te kunnen rijden.

Als je in de verte een bepaalde situatie nog niet helemaal scherp ziet, kan je met een kleine knikbeweging door die verrekijker kijken.

Cursist Lennerd Carrein

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!