Match Rode Duivels: Wervik sluit grens met Frankrijk

maandag 9 juli 2018 - 12:55
Morgen spelen de Rode Duivels hun halve finale tegen Frankrijk. Verschillende steden aan de grens met Frankrijk nemen extra maatregelen om overlast en relletjes te voorkomen. Wervik bijvoorbeeld sluit de brug op de grens af met een container.

Container tegen relletjes

Vanaf morgenavond 18.00 uur komt er op de brug over de Leie een container en een betonblok.  "Zodat Franse supporters afhankelijk van het resultaat niet naar België kunnen komen provoceren of omgekeerd", zegt de burgemeester van Wervik Youro Casier. Na de vorige match tegen Brazilië waren er al relletjes met Fransen die naar Wervik afzakten. "Maar het kan dus evengoed zijn dat inwoners van Wervik de grens zullen oversteken", zegt hij nog. Woensdag morgen om 06.00 uur gaat de brug weer open. Ook in Komen is er een brug op de grens met Frankrijk, maar die blijft open. De politie gaat wel extra patrouilleren. 

In Komen waren er al wat problemen dit weekend. Ja 't heeft er wel iets mee te maken hoor, dat we iets later open doen.

Eigenaar Gasthof 't Kapittel in Wervik Gregory Volcke

Café opent later

Het eetcafé Gasthof De Kapittel opent 2 uur later dan normaal, om 18:00 uur dus. Er staat een groot scherm. "Fransen zijn welkom, maar we willen de Vlamingen toch ook de kans geven om de match te zien", zegt Gregory Volcke. Hoe vroeger ze opendoen, hoe meer er gedronken wordt, met alle gevolgen van dien. "Ja, 't heeft er wel iets mee te maken dat we later opengaan."

Extra agenten 

Menen heeft verschillende grensovergangen. "Ze allemaal afsluiten is niet te doen", zegt burgemeester Martine Fournier. In het centrum van Menen zal de match te zien zijn op een groot scherm. Ook daar worden veel Fransen verwacht. Vandaar dat de politie morgenavond extra agenten inschakelt.

Controles op sociale media

Ook aan de kust neemt de politie extra maatregelen voor de match. In De Panne en Koksijde komen heel wat Noord-Franse toeristen. De politie is daar nu volop bezig met het afschuimen van Facebook, Twitter, Instagram en dergelijke apps, op zoek naar Fransen zijn die hier bij ons keet willen schoppen. Ze schakelt ook dubbel zoveel agenten in. 

We monitoren de sociale media, of er geen groepen zijn die vanuit Duinkerke of het Noorden van Frankrijk naar de Westkust komen om naar de match te kijken.

Korpschef Politiezone Westkust Nicolas Paelinck

Auto's niet welkom

Op de Grote Markt in Ieper mogen er morgen geen auto's geparkeerd staan vanaf 13.00 uur 's middags. En één uur voordat de match begint, om 19.00 uur dus, zijn de Grote Markt en de aanpalende straten helemaal verkeersvrij, zodat alles veilig kan verlopen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!