Moederzwaan wordt herenigd met mannetje

woensdag 15 mei 2019 - 11:39
Marie Reynaert
Foto: Radio 2
De moederzwaan die vorige week samen met haar vijf kuikentjes werd gered op de autoweg in Veurne, keert terug naar haar mannetje. Na de redding verbleef ze in het vogelopvangcentrum in Oostende. Het mannetje daarentegen bleef achter bij het nest niet ver van de autoweg. Nu worden ze dus herenigd bij dat nest. De vijf kuikens blijven voorlopig in het opvangcentrum.

Een gezin zwanen werd vorige week gered van de dood op de E40. De zwanen probeerden de autosnelweg over te steken, waardoor er hinder was. De familie werd gevangen en verzorgd in het vogelopvangcentrum in Oostende, maar het mannetje bleef achter. Na een achtervolging van vier uur, gaf de brandweer van Veurne het op. De scheiding van de dieren beroerde heel wat mensen, maar daar komt verandering in. "We zullen het vrouwtje herenigen met het mannetje", zegt Isabelle Allemeersch van het Vogelopvangcentrum Oostende. "De kuikens brengen we zelf groot, er is geen andere oplossing.

Nest gelokaliseerd

Intussen is het nest gelokaliseerd, het ligt een kilometer van de autosnelweg. De papazwaan zit nog in het nest te wachten op de rest van zijn gezin. Isabelle Allemeersch: "Zwanen blijven heel hun leven langen samen en brengen de kroost samen groot." Belangrijk dus, dat de zwanen terug samen zijn.

We hebben een keuze gemaakt die voor zowel mens als dier het veiligst is

Isabelle Allemeersch van het vogelopvangcentrum Oostende

Geen keuze

De vijf kuikens blijven voorlopig in het vogelopvangcentrum. "Het is de enige optie", zegt Isabelle. "We kunnen de papazwaan niet vangen en het gezin ergens anders vrijlaten, want zwanen zijn territoriale dieren. Ze zouden te voet proberen terug te keren naar hun nest en opnieuw een snelweg oversteken. Komen ze in territoria van andere zwanen, zullen de kuikens de prijs betalen”.  Zwanen blijven heel lang bij hun nest, dus zal het vogelopvangcentrum de moederzwaan nog een tiental dagen voor haar kuikens laten zorgen om daarna naar het mannetje te brengen. Het vrouwtje krijgt ook een ring rond de poot, mocht ze opnieuw gezien worden. “De kuikens zullen we pas in september vrij kunnen laten, als ze sterk genoeg zijn. We hebben een keuze gemaakt die voor zowel mens als dier het veiligst is”, besluit Isabelle Allemeersch van het vogelopvangcentrum. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!