Monument voor Maori-soldaten in Zonnebeke

maandag 15 april 2019 - 12:41
Luc Vanhauwaert
Monument voor Maori-soldaten in Zonnebeke
Zonnebeke heeft er een nieuw monument bij. In het kasteeldomein is een houtsculptuur van 8 meter geplaatst, een monument voor de Maori-soldaten die gevallen zijn in de Eerste Wereldoorlog.

In het kasteeldomein van Zonnebeke is een houtsculptuur van 8 meter geplaatst dat een monument is voor de Maori-soldaten die gevallen zijn in de Eerste Wereldoorlog. De Maori is het volk dat al leefde in Nieuw-Zeeland voor Europeanen er voet aan land zetten. Ook de Maori vochten tegen de Duitse soldaten aan het front bij Ieper.

Er is een vredeskant aan het monument en een oorlogskant.

Freddy Declerck van het Memorial Museum Passchendaele 1917

Indrukwekkende cijfers

Het monument is 8 meter hoog en is op een betonnen sokkel getild van 2 meter. Het weegt ruim zes ton en is gemaakt in een houtsoort van meer dan 4.500 jaar oud. Er is vier jaar aan gewerkt door houtsnijders, docenten en studenten van de New Zaeland Maori Arts & Crafts Institute. De blok is per schip naar Zonnebeke gebracht. Dat duurde een zevental weken. Er waren twee kranen nodig om het overeind te krijgen. Nergens in Europa staat zo'n monument. 

Twee kanten

"Het monument heeft twee kanten," zegt Freddy Declerck van het Memorial Museum Passchendaele 1917. "Er is de kant die kijkt naar Nieuw-Zeeland. Dat is de vrede-kant, die kijkt naar de mensen die thuis zijn gebleven. De andere kant is de kant van de oorlogsgod. Die kijkt naar de slag bij Passendale, intussen een deelgemeente van Zonnebeke. Passendale was een van de beruchtste slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. De oorlog was vastgeraakt, verworden tot een loopgravenoorlog. De slag om Passendale moest voor een doorbraak zorgen. Er vielen honderdduizenden doden en gewonden. Een echte doorbraak kwam er niet.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!