Niet alleen meest bedrijfsbranden, ook meer woningbranden in West-Vlaanderen

maandag 2 december 2019 - 06:15
Wim Poté
Foto: Radio 2
Niet alleen in aantal bedrijfsbranden maar ook in aantal woningbranden spant West-Vlaanderen de kroon. Het verschil is wel minder afgetekend. Op 1000 woningen moet de brandweer gemiddeld bijna 2 keer uitrukken voor een brand. En dat aantal stijgt.

De cijfers komen van de civiele veiligheid die elk jaar de brandweerstatistieken publiceert. De cijfers zeggen niet hoe erg de brand was en evenmin wat de oorzaak was. Omdat die informatie bijzonder nuttig is, begon brandweerzone Fluvia in de regio Kortrijk vorig jaar zelf cijfers te verzamelen. Dit zijn de resultaten van 2018.

De gevarenzones

Maar liefst 35 procent van de woningbranden ontstaat in de keuken. 13 procent begint in de woonkamer. Het zijn de drukste kamers in het huis, maar ook de berging is een risicozone. 10 procent van de branden vangt aan in de berging. Ook in de garage dreigt er mogelijk brandgevaar. Daar ontstaat 9 procent van de woningbranden.

Woningen

Ook over het type woningen zijn er gegevens. De meeste branden ontstaan in rijwoningen, goed voor 43 procent van de woningbranden in de zone Fluvia. Iets minder dan een kwart (23 procent) van de branden moest de brandweer blussen in halfopen woningen. Vrijstaande huizen zijn goed voor 17 procent. En er woedt minst brand in een appartement: 13 procent.

Steeds meer brand

Ondanks blijvende aandacht voor brandgevaar blijkt het aantal woningbranden weer toe te nemen. Dat cijfer zakte tot 2014 maar daarna ging het weer in stijgende lijn. Volgens de brandweer heeft dat te maken met het toenemend aantal oplaadbare elektrische toestellen, zoals gsm's, laptops, fietsen, steps, enzomeer.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!