Nieuwe bestuurders zijn positief over terugkeermomenten

donderdag 14 maart 2019 - 11:39
Stefaan Struyve
Foto's: Rijschool Lust
Wie zijn rijbewijs krijgt, moet voortaan binnen de negen maanden nog eens vier uur terug naar de rijschool voor een soort nascholing of opfrissing. Rijschool Lust uit Roeselare is als eerste in West-Vlaanderen begonnen met die terugkeermomenten. De cursisten zijn opvallend positief: "Ik vond het eerst geldklopperij maar ik moet toegeven dat het nuttig is".

Reageren op onverwachte situaties in het verkeer, slalommen op een nat wegdek, een promillebril opzetten om gewaar te worden hoe het is om dronken te rijden: dat zijn enkele manoeuvres voor de bestuurders die nog maar kort hun rijbewijs hebben. De terugkomdag past in de strijd tegen het aantal jonge verkeersdoden. Volgens de nieuwe regels moet iedereen binnen de 9 maanden nadat hij zijn definitief rijbewijs heeft behaald, opnieuw vier uur opleiding volgen.

Door die terugkeermomenten daalt het aantal verkeersdoden drastisch.

Jean-Pierre Bardijn - opleidingsverantwoordelijke Rijschool Lust

De cursus van vier uur kost ruim 100 euro. "Je kan dat veel geld vinden maar bedenk dat je er een mensenleven mee redden", zegt Jean-Pierre Bardijn, opleidingsverantwoordelijke van de Rijschool Lust uit Roeselare. "Want dat is bewezen: in landen die al terugkeermomenten hebben, is het aantal verkeersdoden drastisch verminderd."

Positief

De bestuurders die de cursus gevolgd hebben, zijn nadien positief. Ryan: "Het is handig: ze zeggen wat je zeker moet doen en wat je zeker niet mag doen. Als jonge gast ben je al rap geneigd om te snel te rijden, zeker op de autoweg". Caroline "Ik was eerst niet content toen ik de brief voor dit terugkeermoment kreeg maar al met al was het een toffe namiddag." Kelly: Ik heb geleerd dat je extra alert moet zijn wanneer het regent. Ik vind wel niet dat jonge bestuurders sowieso brokkenpiloten zijn. Ze steken te veel de schuld op jongeren. Ook bij ouderen zijn er slechte bestuurders."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!