Nieuwe EP van Het Zesde Metaal is kunstwerkje

donderdag 6 december 2018 - 16:25
Barbara Dejonckheere
foto Radio 2
Het Zesde Metaal heeft een EP met nieuwe liedjes klaar: "Meesters". Uniek is dat de EP gebaseerd is op kunstwerken uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten.

Voor de songs liet de band zich inspireren door zes topstukken uit de collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Begin volgend jaar zijn er ook twee concerten gepland in het museum.

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen is al bijna zeven jaar gesloten voor renovatie. De heropening wordt ten vroegste eind 2021, begin 2022 verwacht. Begin vorig jaar zijn er door het museum twintig Artists in Residence, "huisartiesten" aangesteld. Hun opdracht was werken te maken op basis van wat er in het museum te zien is. 

Je zin doen

Het Zesde Metaal zag de vraag als een grote eer. "En de timing kwam voor ons perfect", zegt Wannes Cappelle.  "Tussen twee albums door willen wij altijd graag iets anders doen, een keer niet moeten denken aan een publiek, maar volledig vrij je zin kunnen doen."  

Vis in verzip

Cappelle en Robin Aerts, die ook teksten schrijft voor de band, gingen op zoek naar verhalen in de collectie. Zo verwijst het nummer "Vis in verzip" naar "Stilleven met vis", een schilderij van Clara Peeters. "Op dat werk zie je een vis in een vergiet en dat is een heel krachtig beeld", vertelt Cappelle. "Verzip is West-Vlaams voor vergiet en zo is dat een heel muzikaal gedichtje worden. Met "Verheven", dat je hieronder kan beluisteren, brengt Het Zesde Metaal een ode aan Maria Magdalena als vrouw van vlees en bloed. Net als Quinten Massijs dat bijna 500 jaar geleden deed.

Live optredens

Begin volgend jaar, op vrijdag 11 en zaterdag 12 januari, speelt Het Zesde Metaal ook twee concerten op de werf van de KMSKA.  Dan komt de EP uit. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!