Nieuwe molenaars krijgen diploma in Kortemark

zondag 16 juni 2019 - 17:28
Tom Van Gijsegem
Bas De Wilde
Foto: Radio 2
In Kortemark kregen dit weekend een dertigtal nieuwe meester-molenaars hun diploma. Onder hen ook zo'n 10 West-Vlamingen. Deze vrijwilligers deden meer dan 100 uren stage bij een molenaar op een wind-of watermolen en slaagden ook voor een zware theoretische cursus.

Elke 2 jaar worden oorkondes uitgereikt door de vzw Molenforum Vlaanderen aan nieuwe meester-molenaars. Beroepsmolenaars heb je bijna niet meer in Vlaanderen. De vrijwilligers kunnen de molen bedienen, maar zorgen ook voor het onderhoud en kleine herstellingen van de molens en het molenwerk.

Geen zwart gat tijdens mijn pensioen

Meester-molenaar Dirk Baeteman uit Leffinge bij Middelkerke zocht een hobby om het zwarte gat na het pensioen te vermijden. "De molen interesseerde mij, omdat ik in mijn jonge jaren nog met een maalderij gewerkt heb", vertelt hij. Hij benadrukt dat de cursus niet te onderschatten is. "Je moet alle stukken en alle balken kennen. En hoe het allemaal werkt", zegt hij daarover.

Kicken

Het mooiste moment als molenaar vindt hij als hij aan de meelgoot staat en de molensteen hoort draaien. "Ik hou dan met het touw de wind en de wieken in bedwang", zegt hij. "Je krijgt dan het gevoel dat je de natuur de baas bent. Ik krijg daar een kick van."

West-Vlaanderen kent in totaal nog 65 authentieke windmolens.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!