Noodkreet van boeren: "Haal aub distels weg uit provinciale domeinen"

donderdag 5 september 2019 - 10:53
Evelien Vanwalleghem
Distels
Foto: Radio 2
Er staan veel te veel distels in de provinciale domeinen De Palingbeek en de Kemmelberg. Dat zeggen de boeren die grond hebben vlakbij de domeinen. De distels verspreiden zich razendsnel over hun velden en weiden. Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) vraagt het provinciebestuur om de distels te bestrijden.

De provincie gebruikt geen pesticiden meer om onkruid te bestrijden in haar domeinen. Dat is beter voor het milieu en de gezondheid. De provincie probeert wel alternatieve methoden uit om onkruid onder bedwang te houden. "Maar die methoden werken niet, want de provinciale domeinen De Palingbeek en De Kemmelberg staan vol distels", zegt Eric Boussery van het ABS. "Landbouwers doen er alles aan doen om distels op hun grond te vernietigen, ze zijn daar ook wettelijk toe verplicht. Maar distels zaaien enorm snel uit, dus boeren met weiden of velden naast de provinciale domeinen moeten meer sproeien en meer product gaan gebruiken om die distels te kunnen bestrijden."

Geen eten

Veehouder Joris Lebbe heeft een weide naast De Palingbeek in Ieper. "Kijk", zegt hij. "Het zijn er ontelbaar veel: er staan distels aan alle kanten en ze vermenigvuldigen zich enorm snel. Als ik die zou laten staan, dan zal deze weide op enkele jaren tijd volledig onder de distels zitten. Als je maait, dan komen ze in het eten voor de dieren terecht. Maar dat is toch geen eten? Dat prikt in hun muil. Dat zouden wij toch ook niet op ons bord willen krijgen?"

Je zou ook niet graag zo'n distel op je bord krijgen, toch?

Veehouder Joris Lebbe

In dialoog

Het Algemeen Boerensyndicaat vraagt nu aan de provincie om de distels toch weer te bestrijden in de provinciale domeinen. Volgens gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe is de provincie niet wettelijk verplicht om distels te bestrijden in natuurgebieden. "Maar wij willen een goede buur zijn en gaan graag in dialoog met de landbouwers om het over gerichte distelbestrijding te hebben."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!