OCMW Brugge zoekt vrijwillige rij-instructeurs

maandag 11 februari 2019 - 15:52
Michaël Janart
Het OCMW van Brugge zoekt vrijwilligers om leefloners en vluchtelingen mee te helpen slagen voor het rijexamen. Eén op twee mensen met een leefloon heeft geen rijbewijs en geraakt zo moeilijk aan een job. "We geven een auto ter beschikking om praktijkervaring op te doen", zegt OCMW-voorzitter Pablo Annys (SP.A).

 

"Ik had een rijbewijs in Syrië, maar dat is hier niet geldig", zegt Nouri Almansour, die sinds drie jaar in ons land verblijft. Hij heeft momenteel geen job, maar is wel op zoek. Alleen, daarvoor heb je meestal een wagen en een rijbewijs nodig en dat heeft Nouri niet. "Daarom heb ik me via het OCMW ingeschreven voor de praktijklessen.
Het theoretisch examen heb ik, na twee keer proberen, tot een goed einde gebracht."

Moeilijk werken zonder auto

Ook voor de praktijklessen heeft Nouri geen schrik. Hij heeft immers ervaring achter het stuur, zij het dan in Syrië. "Het is belangrijk om hier mijn rijbewijs te halen. Dan kan ik tenminste de baan op." Dat is ook de bedoeling van het project "Start to drive" van het Brugse OCMW. Het OCMW investeert er 20.000 euro per jaar in. "Eén op twee mensen met een leefloon beschikt niet over een rijbewijs", zegt OCMW-voorzitter Pablo Annys. "Dat zijn vaak jongeren of vluchtelingen. We willen meer mensen aan het werk krijgen, maar moeten er ook voor zorgen dat ze makkelijk op hun werk geraken. Daarvoor is de auto vaak onmisbaar. Denk bijvoorbeeld aan de vele vacatures in de haven. Met het openbaar vervoer geraak je daar moeizaam."

De wegen in België zijn anders dan in Syrië, maar ik heb vertrouwen in mijn rijkunsten.

Leerling-autobestuurder Nouri

Buddy's met geduld gezocht

Het OCMW laat de deelnemers aan "Start to drive" eerst twintig uren praktijk volgen bij een erkende rijschool. Daarna krijgen ze nog negen maanden tijd om te oefenen. Daarvoor zoekt het OCMW buddy's, ofwel vrijwilligers die samen met de leerling-autobestuurder de weg op durven. "Die mensen moeten uiteraard zelf over een rijbewijs beschikken, al minstens acht jaar geen zwaar ongeval gehad hebben en geduld hebben", zegt Annys. "We hopen zo toch een paar Bruggelingen te vinden. Het OCMW stelt een wagen ter beschikking waarmee geoefend kan worden op de openbare weg."

Negen maanden oefenen

Na negen maanden mogen de deelnemers - het OCMW wil beginnen met vijf tot tien kandidaat-chauffeurs - het praktijkexamen afleggen. "Negen maanden is lang, maar we willen dat onze deelnemers voldoende geoefend hebben. Meestal hebben ze zelf geen wagen en zullen ze dus moeten afwachten wanneer het OCMW-voertuig beschikbaar is", zegt Pablo Annys.

Er is een infomoment op dinsdag 26 februari om 17.30 uur in de hoofdzetel van het OCMW. Buddy's kunnen ook inschrijven op mobiliteit@ocmw-brugge.be.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!