Ook vleermuizen trekken over de Noordzee

vrijdag 8 november 2019 - 12:00
Stefaan Struyve
vleermuis
Foto: Radio 2
Trekvogels kennen we allemaal, maar door recent onderzoek weten we dat er ook trekkende vleermuizen zijn. Sommige soorten steken zelfs de Noordzee over. "Ze vliegen heen en terug naar Groot-Brittannië", zegt Kelle Moreau van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

Vrijdag en zaterdag komt een honderdtal internationale vleermuisonderzoekers samen in Oostende en Brugge. Ze bespreken de recente resultaten van hoogtechnologisch onderzoek over vleermuizenmigratie. En die zijn verrassend. "Er zijn vleermuizen die een trektocht van maar liefst 3000 km afleggen", zegt Kelle Moreau van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

De onderzoekers weten dat dankzij zogenaamde vleermuisdetectoren. Die registreren het geluid dat vleermuizen maken wanneer ze vliegen. Er zijn van die detectoren geplaatst op windturbines in de Noordzee. "Daardoor weten we dat er soorten zijn die van ons land naar Groot-Brittannië vliegen en terug".

Afspraken

Op de studiedagen in Oostende en Brugge pleiten ze onder meer voor afspraken met de windmolenbedrijven. Want er zijn niet alleen vogels maar ook vleermuizen die sterven doordat ze tegen de wieken van turbines vliegen. "Een optie is dat de windmolens stilgelegd worden in periodes dat er veel vleermuizen en vogels trekken", stelt Kelle Moreau voor.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!