Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 middag in west-vlaanderen

radio2 middag in west-vlaanderen

Ook West-Vlaamse bedrijven tekenden "Sign for my future"

di 5 feb. - 4:18

In de prestigieuze locatie van de foyer van de Brusselse Muntschouwburg is vandaag de petitie "Sign for my future" gelanceerd. Een tweehonderdtal bedrijven en organisaties tekenden de petitie die zou moeten helpen om de opwarming van de aarde te beperken tot anderhalve graad. Voor het eerst tekenden dus ook grote ondernemers mee, waaronder ook enkele West-Vlaamse bedrijfsleiders.
Ook West-Vlaamse bedrijven tekenden de petitie "Sign for my future"

"Sign for my future" is een online-petitie die aan de overheid vraagt om maatregelen te treffen die kunnen helpen om de opwarming van de aarde te beperken tot anderhalve graad. Voor het eerst roeren ook grote ondernemers zich in het debat. Ze ondertekenen mee. Daar zijn ook West-Vlaamse ondernemers bij. 

We bekijken onder meer hoe we energie kunnen stockeren door haarom te zetten in waterstof, en via pijpleidingen te transporteren naar het binnenland.

— Joachim Coens, bestuurder haven Zeebrugge

West-Vlaamse ondernemers

Ook een aantal West-Vlaamse bedrijven heeft zich dus aangesloten bij de online petitie "Sign for my future" of "teken voor mijn toekomst." Het om bijvoorbeeld mediabedrijf Roularta en badkamerbedrijf Van Marcke, zuivelproducent Alpro, energiebedrijf Vyncke NV en de haven van Zeebrugge. Ook de VRT is een van de mede-ondertekenaars. 

Haven van Zeebrugge

De Haven van Zeebrugge werkt ook mee aan de actie. Op de vraag: wat kan de haven doen om de opwarming te helpen beperken tot anderhalve graad, antwoordde havenbaas Joachim Coens "door meer te kiezen voor windenergie, windmolenparken zowel op land als in zee en anderzijds door te kijken hoe we die energie ook kan gestockeerd worden door haar om te zetten in waterstof, en die transporteren via pijpleidingen naar het binnenland. Dat is een heel belangrijke evolutie die we nu in onderzoek hebben. Het andere punt is de uitstoot van de schepen die we zo proper mogelijk proberen te krijgen, van zware brandstof naar LNG en finaal ook op "walstroom", dat betekent dat schepen ook op elektriciteit kunnen inpluggen als ze in de haven zijn, zodanig ook dat we de uitstoot in de haven en op zee kunnen verminderen."

Ook kritiek

Er is ook kritiek. Sommige organisaties zeggen dat bedrijven eerst vervuilen en dan positief onder de aandacht willen komen. Climaxi werkte mee aan het initiatief, maar trekt zich nu terug, met de volgende uitleg: "De deelname van een aantal grote bedrijven aan het initiatief en de vaagheid van het platform zijn voor ons niet verteerbaar. Het doet ons denken aan het dubbel gezicht van Joke Schauvliege: samen met de milieubeweging pleiten voor een klimaatwet en die elders gaan bestrijden of pleiten voor de afschaffing van de index." Climaxi noemt zich "een socio-culturele beweging die actie voert voor een sociaal klimaat." Het is ook Climaxi die de beelden van minister Schauvliege verspreidde waarin ze het klimaatprotest een complot noemde waarvan de staatsveiligheid op de hoogte was.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet