Openbare toiletten voor vrouwen in Brugge

dinsdag 12 maart 2019 - 14:42
Luc Vanhauwaert
Foto: Radio 2
In Brugge komen er openbare toiletten voor vrouwen. Dat stelt de stad voor in haar beleidsprogramma. Er zijn bij de verschillende kerken al veel urinoirs voor mannen. Maar voor vrouwen is het veel lastiger als ze in hoge nood zijn.

Er staan meer dan 500 punten in het beleidsprogramma van de stad Brugge. Een van die punten gaat over openbare toiletten. Mannen kunnen naar de urinoirs van de kerken van Sint-Anna, Sint-Andries of in de Sint-Jacobskerk. Voor vrouwen is het veel moeilijker. Voor mensen met een handicap ook. Daarom komen er nieuwe openbare toiletten. Dat kan bijvoorbeeld door toiletten bij te bouwen telkens een stadsgebouw wordt gerenoveerd. Die worden dan toegankelijk voor iedereen die Brugge bezoekt.

Het zou mooi zijn als handelaars voor een halve euro of een euro hun wc's ter beschikking stellen. Ook voor wie in die zaak niets eet of drinkt.

Dirk De fauw, burgemeester van Brugge

Voorzet van de emancipatieraad

De emancipatieraad had een voorzet gegeven tijdens de periode van het vorige stadsbestuur. Om de vrouwelijke toeristen te helpen zijn er volgens die raad meer openbare wc's nodig in de stad. Maar toen is er niets mee gedaan. Het huidig stadsbestuur pikt het signaal nu op. De burgemeester wil ook een samenwerking opzetten met handelaars en uitbaters van cafés, restaurants en hotels. "Het zou mooi zijn als die voor een halve euro of een euro hun wc's ter beschikking stellen van al wie Brugge bezoekt. Ook voor wie in die zaak niets eet of drinkt", zegt hij. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!