Ozark Henry en Stan Van Samang op Night of the Proms zomereditie

dinsdag 10 december 2019 - 14:04
Luc Vanhauwaert
Ozark Henry zingt
Foto: Radio 2
De eerste namen van de twee editie van Night of the Proms Summer Edition zijn bekend: Stan Van Samang en Ozark Henry. Zij zijn erbij op donderdag 13 augustus op het Kerkplein van Koksijde. Er is nog geen duidelijkheid of de versie van Koksijde ook op reis gaat.

De Night of the Proms heeft een zeer rijke geschiedenis. Het idee komt uit het Verenigd Koninkrijk. Einde 19e eeuw probeerde een muziekorganisator daar het beluisteren van klassieke muziek te verzoenen met een wandeling (een "promenade") in een Londens park. De Britse openbare omroep BBC pikte later het idee op. In 1985 lanceerden de studenten Jan Van Esbroeck en Jan Vereecke hun eigen versie in het Sportpaleis in Antwerpen. Hun handelsmerk werd een mix van klassieke muziek en rock- en popmuzikanten die zich ook door een symfonisch orkest lieten begeleiden. De formule sloeg in die mate aan, dat ze de Night of the Proms ook in Nederland brachten en in vele Europese landen. 

Ook aan de kust

De gemeente Koksijde nodigde de Antwerpse organisator uit om bij hen een openluchtversie aan de kust te proberen. De organisator ging op het voorstel in en bracht de 1.000ste editie van de Night of the Proms in Koksijde. Het werd een succes, met 7.000 bezoekers. 

Editie 2020

Naast Ozark Henry en Stan Van Samang is er nog de onmisbare John Miles. Bart Peeters is net als vorig jaar de presentator. De artiesten worden begeleid door de Night of the Proms Backbone, een rockband, the Pretty Vanillas, dat zijn de backing vocals en natuurlijk is er ook nog het koor Fine Fleur en het Antwerp Philharmonic Orchestra, gedirigeerd door de Braziliaanse Alexandra Arriecha. 
De publieksruimte wordt vergroot tot 8.000 bezoekers

Ik kijk ernaar uit. Het wordt spelen in mijn achtertuin.

Ozark Henry

Thuismatchgevoel

Ozark Henry kijkt ernaar uit. "Het wordt iets als spelen in mijn achtertuin", zegt de geboren Kortrijkzaan die naar Oostduinkerke verhuisde en een kippenstal in Wulpen bij Koksijde ombouwde tot zijn nieuwe studio. Het wordt zijn tweede samenwerking met de Night of the Proms. De eerste keer was zeven jaar geleden in Antwerpen. "Ik moet geen nieuwe arrangementen schrijven, dat doet de ploeg van de Proms wel. Na mijn eerste ervaring heb ik alle vertrouwen in de samenwerking", zegt hij nog. 

Op reis of niet

De organisator liet na de eerste editie weten dat het leuk zou zijn om deze openluchtversie ook nog naar andere Vlaamse steden of gemeenten te laten reizen, maar voorlopig is er nog geen doorbraak op dat vlak

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!