Paasmaandag in Kruiseke? Met een wilgentak naar een kat gooien!

maandag 22 april 2019 - 15:51
Bart Segers
Wervik, Kruiseke, Kattenknippeling, volksspel, traditie
Foto: Café 't Visputje
In Kruiseke bij Wervik organiseren ze op paasmaandag editie 163 van de "Kattenknippeling". Dat is een traditioneel volksspel. Deelnemers proberen met wilgentakken een pluchen kat uit een boterpot te gooien. Als de boterpot breekt en de kat eruit valt, neemt ze volgens de traditie al het kwaad met zich mee.

De "Kattenknippeling" wordt georganiseerd aan café 't Visputje in Kruiseke. Uitbater Manolito Deleu vertelde maandagmiddag bij Herbert waar de traditie vandaan komt. "Het stamt uit de tijd waarin mensen nog in heksen geloofden. Ze sloten een zwarte kater op in een boterpot. Ze hongerden die drie weken uit. En dan moest je de pot in brokken gooien met een wilgentak. De kat schrok dan en liep de velden in. Ze nam al het kwaad dan met zich mee." 

Kattenknippelingbier 

Tegenwoordig zit er geen echte kat meer in de boterpot, wel een pluchen exemplaar. De deelnemers beginnen op 40 meter afstand van de boterpot. Elke ronde mogen ze iets dichter komen. Dit jaar voor het eerst ook met een Kattenknippelingbier erbij. "Ik denk dat elke Kruisekenaar ervan droomt om ooit de boterpot aan diggelen te gooien", zegt Manolito nog. "Dat is toch wel een grote eer."

Ik denk dat elke Kruisekenaar ervan droomt om ooit de boterpot aan diggelen te gooien.

Uitbater café 't Visputje Manolito
Wervik, Kruiseke, Kattenknippeling

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!