"Paprika's zijn nu niet allemaal hetzelfde", Guy kan kleuren zien na 50 jaar

woensdag 13 november 2019 - 16:12
Manon Dupont
Foto: Guy Delhaise (met zijn normale bril)
Guy Delhaise uit Bredene kan na 50 jaar eindelijk kleuren zien. Hij is kleurenblind geboren en kan dankzij een Amerikaanse bril eindelijk de kleur rood zien. "Ik wist niet dat het dak van mijn pergola rood was, dat was even schrikken", lacht Guy. De revolutionaire brillen zijn nu ook te koop bij Optiek Casteur in Bredene, dat is voorlopig het enige verkooppunt in ons land.

Een nieuwe wereld ging open voor de vijftigjarige Guy Delhaise uit Bredene. Hij had nog nooit de kleur rood gezien.

Ingrijpend verjaardagscadeau

"Ik ben kleurenblind geboren en ik had me daar al bij neergelegd. Tot ik de bril cadeau kreeg van mijn vrouw voor mijn verjaardag." Guy kon de kleuren rood en groen en blauw en paars niet van elkaar onderscheiden, maar dat is nu helemaal anders. "Het is een gigantisch verschil, vooral in de wagen. Er is zoveel rood op straat: het fietspad, de verkeersborden en ook de verkeerslichten kan ik eindelijk onderscheiden."

De aankoop van de bril was wel een grote stap voor Guy. "Toen ik de bril kocht, kon ik hem niet testen. De bril kost toch best wel veel, dus dat was een sprong in het onbekende." Maar dat is nu opgelost. "Mijn opticien in Bredene, Optiek Casteur, verkoopt die brillen nu ook. Dus nu kan je de bril testen voor je hem koopt."

Nieuwjaarsbrief met groene hertjes

Het was al snel duidelijk dat Guy kleurenblind was. "Ik heb een van mijn nieuwjaarsbrieven van vroeger teruggevonden, daar stond een groen hertje op. Dat was toch al een van de eerste tekenen dat groen en bruin voor mij hetzelfde zijn." Gelukkig is Guy tevreden met alle kleuren nu hij ze eindelijk kan zien. "De pergola was even schrikken, maar de haarkleur van mijn vrouw is nog altijd goed", lacht Guy.

Bril om kleuren te zien

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!