Peter Decroubele uit Kortrijk: "Mijn grootouders en moeder schonken hun lichaam aan de wetenschap"

woensdag 30 oktober 2019 - 08:27
Jens Lemant
Het is zo een week waarbij we meer dan anders stilstaan bij de dood. Dat doet Het Journaal ook op vrijdag 1 november, dan wordt een reportage uitgezonden van Kortrijkzaan Peter Decroubele. Zijn grootouders én zijn moeder schonken hun lichaam aan de wetenschap.

VRT Nieuws journalist Peter Decroubele uit Kortrijk pakt deze week uit met nieuws over mensen die hun lichaam schenken aan de wetenschap. Die reportage kan je zien op vrijdag 1 november op Het Journaal. Peter staat heel dicht bij het onderwerp want zijn moeder en grootouders schonken hun lichaam aan de wetenschap: "Mijn moeder ligt nog altijd in de KULAK in Kortrijk, waar studenten onderzoek op haar lichaam doen."

Kort afscheid

De moeder van Peter had beslist na een lange ziekte om haar lichaam na haar dood af te staan aan de wetenschap: "Als ze stierf was het vreemd. Ik moest de universiteit op de hoogte brengen van haar dood. Ze stonden hier binnen het halfuur omdat het lichaam goed bewaard moest blijven. Ik heb mijn moeder na haar dood maar kort gezien. Ik weet dat ze nu nog altijd op de KULAK is waar ze onderzoek op haar uitvoeren", vertelt Peter Decroubele aan Radio 2 West-Vlaanderen.

Voor mij is een lichaam een lichaam. De ziel en het bestaan van een mens is iets anders.

Journalist Peter Decroubele

De reportage maken, deed Peter Decroubele eigenlijk maar weinig: "Een lichaam is maar een soort materie. Ik zag dode lichamen waar studenten en professoren dissectie op doen. Het deed me weinig. De herinnering van mijn moeder zit in mij, elke dag denk ik aan haar. Maar of ze nu ergens begraven ligt of daar in het labo op de KULAK ligt, dat maakt me weinig uit."

Na 2 jaar crematie

De moeder van Peter Decroubele is anderhalf jaar geleden overleden: "Aan de KULAK in Kortrijk houden ze er aan om lichamen maximaal 2 jaar te houden. Ik verwacht dat ze binnenkort iets laten weten dat het lichaam is vrijgegeven en daarna kan ik mijn moeder cremeren."

Lichaam schenken aan de wetenschap
Peter Decroubele in Start je dag bij Radio 2 West-Vlaanderen
Sint Vesalius Leuven (VRT)

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!