Proefproject met zonnepanelen in Noordzee

vrijdag 16 februari 2018 - 08:27
Experts zoeken een geschikte plaats in de Noordzee voor een proefproject met zonnepanelen. Bedoeling is om daarna zonne-eilanden op grotere schaal aan te leggen, zeg maar een zonneboerderij in zee. Zonnepanelen op zee hebben een hoger rendement dan op land, onder meer omdat er minder wolken hangen. Het proefproject zou er best in de buurt van windturbines komen, vindt staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD).

De Backer haalt de mosterd in China en Nederland. In China plaatsen ze bijvoorbeeld al langer zonnepanelen op vijvers en binnenmeren. In Huainan City (foto) is de grootste zonneboederij ter wereld operationeel, goed voor stroom voor maar liefst 10.000 gezinnen. Ook in Nederland gaan bedrijven en wetenschappelijke instellingen zonneboerderijen op het water installeren.

De stroomproductie op zee is hoger dan van zonnecellen op het land dankzij de weerkaatsing van het zonlicht op het water en door de koeling van de zonnepanelen door het water.

Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD)

Windmolenparken

De Backer legt momenteel de laatste hand aan het nieuwe Marien Ruimtelijke Plan, dat alle activiteiten op de Noordzee ordent. Daarin zullen er projectzones aangeduid worden waar een pilootproject met zonnepanelen kan starten. Dat komt er best in de buurt van windmolenparken.

Goed idee

"Dat is een goed idee", zei Hans Pirlet van het Vlaams Instituut voor de Zee in een reactie in Start Je Dag. "Rond windturbines zijn sowieso geen activiteiten als scheepvaart en visserij toegelaten. Dus daar kunnen de zonnepanelen uitgetest worden zonder dat het een effect heeft op bestaande gebruikers."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!