Radio 2 nieuwsstem Charlotte Crul uit Brugge wint taalprijs

vrijdag 11 oktober 2019 - 05:36
Jens Lemant
Charlotte Crul
Radio 2 nieuwsstem Charlotte Crul wint dit jaar de Grote Prijs Jan Wauters. Ze is dit jaar de favoriete taalvirtuoos omdat "ze feilloos kan wisselen van register, variëren in spreekritme en zelfs in stemhoogte”, aldus de jury. Charlotte Crul werkte lang voor Radio 2 West-Vlaanderen.

“Charlotte is iemand die blijk geeft van een excellente taalbeheersing, wie het Nederlands past als een handschoen, niet als knellend korset, iemand voor wie de taal een willig instrument is, inzetbaar in wisselende omstandigheden en voor een zeer divers publiek.” Zo beargumenteert de jury haar keuze voor Charlotte Crul als winnares van de Grote Prijs Jan Wauters 2019, uitgereikt op het VRT-taalfeest Taaldag 11 in Antwerpen.

Helder en toegankelijk

Dit jaar besloot de jury, net zoals vorig jaar, om de prijs uit te reiken aan iemand die naast een perfecte taalbeheersing ook een moeilijke boodschap helder en toegankelijk kan uitleggen: “Charlotte kan feilloos wisselen van register, variëren in spreekritme en zelfs in stemhoogte, afstandelijk overkomen als het moet, maar ook lucht blazen in een moeilijke of plechtige formulering, en op die manier, het bericht toegankelijk maken."

Publieksprijs

De vierde Publieksprijs Jan Wauters gaat naar een andere Wauters, Stef Wauters, nieuwsanker bij VTM. “Stef is al zestien jaar vaste waarde van het VTM Nieuws, met een fijn gevoel voor heldere en directe zegging”, looft de jury ook hem. Dit jaar stemden 4.000 mensen voor de Publieksprijs Bijna een op de drie stemmers koos voor Stef Wauters.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!