Recept van Ann Maes: hazenpaté

dinsdag 25 oktober 2011 - 09:29
Vandaag (dinsdag 25 oktober) proeven we van de hazenpaté van Ann Maes uit Marke.

Vandaag (dinsdag 25 oktober) proeven we van de hazenpaté van Ann Maes uit Marke.

Ingrediënten:

4 hazenbillen
lever en nieren van de hazen
750 gr. buikspek
750 gr. keelsteke
3 middelgrote uien
1 grote wortel
laurier
tijm
3 kruidnagels
peperbollen
peper
cayennepeper
zout
1 à 2 flessen rode wijn
mosterd
cognac
vier kruidenmengeling
4 blaadjes gelatine
porto
gerookt spek
jeneverbessen
varkensnetjes
plakjes vet

Bereiding:

De hazenbillen in een kom leggen samen met grote stukken ajuin, in grove stukken gesneden wortel met daarop enkele opgeprikte kruidnagels . Daar voeg je tijm, laurier, peper van de molen en peperbollen aan toe en overgiet je het volledig met goede rode wijn. Dit laat je 48 uur marineren.

De hazenbillen uit de marinade halen, ontbenen en volledig ontvliezen. Het vlees, hazenbillen, buikspek, en keelsteke (laten schoonmaken door de slager), de uien, nieren en lever door de vleesmolen draaien. Kruiden met peper en zout, cayennepeper, vier kruidenmengeling, scheutje cognac, 4 soeplepels mosterd en eventueel een beetje marinade om de massa smeuïg te maken. Goed mengen en de smaak controleren.

Tip: maak een bolletje van dit mengsel en kook het even in water - zo controleer je de smaak nog beter.

Patépotjes bekleden met de plakjes vet, de patémassa in de spot storten tot 1 cm onder de bovenste rand, bekleden met varkensnetjes en voor de versiering fijne plakjes gerookt spek, blaadjes laurier en takjes tijm op het mengsel leggen. De pot sluiten (onder deksel) en 45 minuten bakken in een voorverwarmde oven 220° au bain-marie (in warmwaterbad). De duurtijd van het baken hangt ook af van de grootte van de paté.

Na het bakken het deksel van de pot halen en 10 minuten verder laten garen in de oven.

Paté uit de oven halen en overgieten met een geleibereiding van 150ml water, 4 gelatine blaadjes en een scheutje porto (opwarmen om de gelei te laten smelten)

De paté 1 nacht in de koelkast laten afkoelen en daarna is het gewoon genieten van de hazenpaté van Ann Maes uit Marke.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!