Recordaantal verzwakte egels in opvangcentrum Beernem

woensdag 4 december 2019 - 17:19
LucVanhauwaert
een klein egeltje wordt verzorgd in een opvangcentrum
Foto: VRT NWS
Nu al zijn 100 egels meer binnengebracht dan vorig jaar in het Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren in Beernem. Dat komt omdat de herfst steeds warmer wordt en mensen meer bekommerd zijn om egels.

"De herfst wordt steeds warmer, waardoor egels later op het jaar een nest krijgen. Hun jongen geraken dan te laat op gewicht om aan een winterslaap te kunnen beginnen. Ze vinden niet genoeg insecten, waardoor ze zwak of ziek worden", zegt Ine Deroo van het opvangcentrum in Beernem. "Er is ook een grotere aandacht voor de egel. Onder andere Natuurpunt geeft informatie over hoe mensen moeten omgaan met verzwakte egels en zo let iedereen wat meer op en worden er meer egels gered".

30 egels blijven in Beernem

Het opvangcentrum in Beernem heeft 30 verzwakte egels die daar waarschijnlijk de hele winter zullen moeten blijven. Het personeel heeft er goede hoop op dat ze de dieren zullen kunnen redden. 

egel op de weg

Hoe egels redden?

Natuurpunt noteerde al in juli de helft minder egels in 10 jaar tijd. De organisatie spoort gemeenten aan om te beginnen met een 'egelteam', dat zich het lot aantrekt van egels. 

1. Maak een egelstraat

Met het project 'Egelstraat' raadt Natuurpunt mensen aan om hun tuinen weer met elkaar te verbinden, door bijvoorbeeld een gaatje te maken in de schutting. Als tuinen zo meer aaneengesloten worden, moet de egel niet meer de straat op en is er minder kans dat hij wordt aangereden. 

2. Kijk uit met robotmaaiers

Robotmaaiers zet je best niet aan het werk als er kinderen in de buurt zijn en ook niet als er jonge egels in je tuin zijn. Die kunnen door een robotmaaier worden verminkt en zelfs gedood. Laat dat ding alleen overdag rijden, verwijder op voorhand alle dieren van het gazon en koop een toestel met een lage rand en met de nodige veiligheidsmechanismen. 

3. Breng gewonde dieren naar een opvangcentrum voor wilde dieren

4. Vermijd insecticiden en slakkenkorrels

Insecten en slakken zijn het voedsel van egels. Als je insecticiden en slakkenkorrels gebruikt, dood je het voedsel van de egels.

5. Laat bladeren, een takkenhoop, boomstronken of een composthoop in de tuin liggen

Hieronder kunnen egels een nest maken. Ruim een composthoop nooit op zonder te controleren of er een egel in slaapt. Vanaf juli tot oktober kan er zelfs een moederegel met jongen in zitten.

6. Plaats een egelkast

Wil je een egel in jouw tuin een fijn onderkomen geven, dan kan je ook een egelnestkast kopen of er zelf een in elkaar timmeren.

7. Leg extra voedsel in de tuin

Je kan het de egels helemaal naar hun zin maken met speciaal egelvoer, kattenvoer, een rauw ei met wat muesli en een schaaltje water. Geef ze zeker geen koemelk, want daarvan krijgen ze diarree

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!