Roemeense metaaldieven stalen beeldengroep 't Zand Brugge

vrijdag 22 november 2019 - 06:52
Stefaan Struyve
beelden, fontein, plein, Brugge
Foto: Google
De politie heeft ernstige aanwijzingen dat een Roemeense bende de bronzen beeldengroep heeft gestolen die vele jaren bij de fontein op 't Zand in Brugge stond. Die bende is verantwoordelijk voor een hele reeks metaaldiefstallen in ons land.

Volgens speurders van de Federale Gerechtelijke Politie West-Vlaanderen Brugge hebben de Roemenen dus heel waarschijnlijk in juni vorig jaar de beelden in Brugge gestolen. Die stonden toen op een braakliggend terrein vlakbij het crematorium De Blauwe Toren. Vandaar zou het kunstwerk verhuizen naar het vernieuwde Koning Albert 1-park.

Deze diefstal werd zorgvuldig voorbereid en in de nacht van 31 mei op 1 juni 2018 werd de beeldengroep door minstens 6 bendeleden uitgevoerd. 

Parket West-Vlaanderen

De bende Roemeense metaaldieven pleegde tientallen metaaldiefstallen tussen mei 2018 en maart van dit jaar.  Vier van hun gepleegde feiten werden gepleegd in de omgeving van de Pathoekeweg en het industrieterrein “De Blauwe Toren” te Brugge. Op 1 april 2019 konden al 3 van de 31 bendeleden op heterdaad in Antwerpen en Brussel worden opgepakt door de Federale Gerechtelijke Politie West-Vlaanderen Brugge. 

Verder onderzoek lijkt aan te tonen dat dezelfde bende verantwoordelijk is voor de diefstal van de bronzen beeldengroep ’t Zand.

Schroothandel

De politie vermoedt dat de Roemenen de beelden meteen na de diefstal met vrachtwagens naar een schroothandel in Nederland hebben gebracht. Maar daar is de beeldengroep niet meer gevonden. Vermoedelijk is het brons gesmolten.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!