Seks, uit het (jonge) leven gegrepen

donderdag 11 januari 2018 - 15:52
In Brugge geven vijfdejaars les in seksuele opvoeding aan vierderjaars
In Brugge willen ze de lessen seksuele opvoeding dichter bij de jongeren brengen. Daarom zullen de jongeren zelf lesgeven; de vijfdejaars van het middelbaar aan de vierdejaars. Het gaat om een samenwerking tussen het centrum voor geboorteregeling en seksuele opvoeding, het jongerenadviescentrum en de stad Brugge.

'Kaap je klas', zo heet het initiatief. De initiatiefnemers zijn ervan overtuigd dat die lessen beter zullen aansluiten bij de leefwereld van de jongeren. Het is trouwens van alle tijden, dat jongeren hun eerste informatie over seks halen bij hun leeftijdsgenoten.

Jongeren worden opgeleid

De organisatoren zijn er zich bewust van dat de informatie die jongeren aan elkaar geven niet altijd volledig is en soms zelfs niet klopt. Daarom zullen de jongeren een opleiding krijgen tot moderator in deze materie. Als de jongeren de seksuele opvoeding in handen nemen geeft dat een totaal andere dynamiek.

Flirten, het afmaken, #MeToo, porno, sexting

Ongetwijfeld worden dit onderwerpen van de gesprekken. De lessen beginnen in april en zijn nu al volgeboekt. 'Kaap je klas' moet een nieuwe traditie worden, want de vierdejaars die vanaf april worden voorgelicht, zullen misschien 'goesting' krijgen om volgend schooljaar zelf moderator te worden.

Als de jongeren zélf voorlichting geven, dan zorgt dat voor een totaal andere dynamiek.

Cindy Ramon, centrum voor geboorteregeling en seksuele opvoeding

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!