Slachtoffers van WOI in België op "Namenlijst"

vrijdag 15 maart 2019 - 06:07
Margot Derycke
Namenlijst, IFFM, WOI, Ieper
Foto: Radio 2
Het In Flanders Fields Museum in Ieper heeft de "Namenlijst" voorgesteld. Dat is een dodenregister met alle slachtoffers die in de Eerste Wereldoorlog in ons land om het leven zijn gekomen. De lijst telt zo'n 600.000 namen.

"De Namenlijst is het werk van het In Flanders Fields Museum in Ieper. De lijst telt 600.000 namen, allemaal mensen die door de Eerste Wereldoorlog in België om het leven kwamen", zegt medewerker Pieter Trogh van het museum. Het In Flanders Fields museum is er al acht jaar aan bezig. "Tijdens herdenkingen wordt vaak gesproken van Onze Makkers, Nos Enfants, Our Heroes, Unsere Toten. Bewust of onbewust houden we zo een 'wij-versus-zij-houding' in stand. Vandaar het idee om voor ons land een inclusief register samen te stellen met alle oorlogsdoden."

In deze lijst staan àlle slachtoffers, ongeacht religie of nationaliteit: van soldaat tot burger, vriend en vijand.

Pieter Trogh, IFFM

Lijst biedt nieuwe inzichten

"De lijst opstellen was een heel werk, maar het loont", zegt IFFM-medewerker Pieter Trogh. "Door de namenlijst ga je alle slachtoffers individueel opzoeken, identificeren en kan je hun verhalen in kaart brengen. Door die benadering zijn we erin geslaagd om eindelijk zicht te krijgen op de ware inzet van Franse militairen op Belgisch grondgebied. We weten nu ook dat het aantal Belgische burgerslachtoffers 5 keer hoger ligt dan vroeger gedacht."

Het beeldenproject met de 600.000 beeldjes in het provinciedomein de Palingbeek was geïnspireerd op de Namenlijst. De lijst is ook handig voor wie op zoek is naar een slachtoffer van de Eerste Wereldoorlog.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!