Spitssnuitdolfijn aangespoeld in Oostende: "Heel uitzonderlijk!"

donderdag 16 januari 2020 - 08:02
Jens Lemant
Foto: Radio 2
Aan de kust van Oostende is woensdagavond een spitssnuitdolfijn aangespoeld. Het gaat om een zeldzaam exemplaar van drie meter lang. Het is niet duidelijk wat er met het dier gebeurd is.

Aan de oostelijke strekdam van Oostende is gisterenavond een dolfijn aangespoeld. "De eerste berichten gaven aan dat het om een tuimelaar ging en dat zou niet uitzonderlijk zijn. Later kregen we foto's en werd het duidelijk dat het om een spitssnuitdolfijn ging. Het dier is drie meter lang maar we weten nog niet om welke soort het gaat", vertelt Maritiem bioloog Jan Haelters van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen aan Radio 2 West-Vlaanderen.

50 jaar geleden

Dat zo'n spitssnuitdolfijn voor onze Belgische kust aanspoelt, is erg uitzonderlijk. "Het is meer dan 50 jaar geleden dat dit is aangespoeld bij ons. Het is een tamelijk zeldzaam beest dat vooral rond de Golf van Biskaje zwemt in erg diep water. Wellicht is het dier verdwaald geraakt en bij ons beland."

Het kadaver is met hulp van de brandweer van Oostende naar de gebouwen van het Instituut voor Natuurwetenschappen gebracht. Later vandaag zal het dier naar de Universiteit van Gent verhuizen waar het zal onderzocht worden. 

Aangespoelde spitssnuitdolfijn
Start je dag op Radio 2 West-Vlaanderen

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!