Steeds minder garnalen in de Noordzee

vrijdag 21 juni 2019 - 07:40
Wim Poté
Foto: Radio 2
Er zit 5 keer minder garnaal in de Noordzee dan 20 jaar geleden. Volgens onderzoekers omdat het zeewater steeds warmer wordt.

Warmwatervissen

De Noordzee is de voorbije halve eeuw met 1,7°C opgewarmd, twee keer zo snel als het wereldgemiddelde voor oceaan en zeeën. Dat is ook te zien: koudwatersoorten trekken weg en dieren uit de Atlantische Oceaan nemen dan weer toe. In vergelijking met studies van twintig jaar geleden (1996-1997) zijn er in de branding vijf keer meer pietermannen, een giftig warmwatervisje. Die valt samen met een sterke daling bij de noordzeegarnaal, een koudwatersoort. Ook de kleine heremietkreeft komt meer voor.  In de herfst en winter zit er ook meer Amerikaanse ribkwal. En de jonge pladijs blijft nu tot december in het strandwater. Vroeger was dat tot oktober.

Burgerwetenschap

"Het Vlaams Instituut voor de Zee" VLIZ  lanceerde een project in 2014 om de veranderingen in de Belgische Noordzee op de voet te kunnen volgen. Veertien burgers kregen een opleiding en de nodige uitrusting, en voerden sindsdien op een vast strandtraject een aantal standaardmetingen uit.

Door op die gestandaardiseerde, vooraf vastgelegde manier verschillende parameters op te volgen, kunnen ze veranderingen als gevolg van natuurlijke of menselijke invloeden opsporen, en die staan in het eerste rapport voor de periode juni 2014 tot juni 2018. Daaruit blijkt dat het vooral de klimaatverandering is die invloed heeft op de veranderingen in de Noordzee.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!