Stichting Brandwonden: "Lachgas tussen het snoep? Kan niet!"

woensdag 11 september 2019 - 09:02
Florence Depauw
Lachgas tussen de snoepjes in de nachtwinkel
Foto: Twitter
De Stichting Brandwonden reageert verontwaardigd op een foto die genomen is in een nachtwinkel in Kortrijk. Daarop zie je gaspatronen voor slagroomspuiten tussen het snoep liggen. Je kunt er niet alleen slagroom mee maken, jongeren inhaleren het lachgas in de patronen ook om in een korte roes te komen. "Gevaarlijk, zeker als je dat vaak doet!", reageert de Stichting Brandwonden. "Het stadsbestuur zou moeten ingrijpen."

Grote hoeveelheden lachgas inhaleren is gevaarlijk. In onze provincie viel er al een dodelijk slachtoffer, anderen raakten stevig verbrand. "Wanneer je zo'n metalen patroon openmaakt, wordt het ijskoud. Zo kan je je verbranden aan je handen, je benen of je mond", zegt Stefaan Lauwaert van de Stichting Brandwonden.

Uit de rekken

De verkoop van slagroompatronen is niet verboden. Ze mogen dus vrij verkocht worden. Toch hoopt de Stichting Brandwonden dat de nachtwinkel op de vingers wordt getikt. "Wij zijn sterk verwonderd dat die patronen tussen het snoep liggen", zegt Stefaan Lauwaert. "Ze worden zogezegd verkocht om snel slagroom te maken. Maar we weten allemaal dat dat lachgas ook als drug kan gebruikt worden." Ik hoop dat de nachtwinkel in kwestie de patronen zelf uit de rekken zal halen of dat het stadsbestuur er iets zal aan doen."

Verkoop niet verboden

Ook al is het gebruik op openbare plaatsen niet toegestaan in Kortrijk, de verkoop kan niet verboden worden. De patronen worden immers ook gebruikt om slagroom te spuiten op bv. taarten. Maar lachgas wordt ook als roesmiddel gebruikt door jongeren. "Ik heb het al eens een keer gebruikt toen we het einde van de examens vierden", vertelt een meisje van 16. Het lachgas was te koop in een shishabar in een steegje in Kortrijk waar je waterpijpen kan roken. "Je koopt een ballon en dan kan je die vullen met lachgas. Zelf heb ik maar een kleine hoeveelheid genomen omdat het mijn eerste keer was maar kan er zoveel in doen als je wil. Ze zeiden dat als je dat goed in- en uitademt dat je daar dan enorm moet van lachen. Tien seconden lang. Bij mij was dat iets minder maar er gebeurde wel iets. Je voelt het in je lichaam tintelen, en ja, lachen hé."

Het is een drug die vooral in het uitgaansleven gebruikt wordt.

Stefaan Lauwaert van de Stichting Brandwonden

Inhaleren via ballon

Vooral jongeren kennen en gebruiken het lachgas. "Het zijn vooral jongens en meisjes tussen de 20 en 24 jaar die zo'n patronen gebruiken als ze uitgaan", vertelt Stefaan. "Ze vullen een ballon op met lachgas en inhaleren dat dan. Op die manier komen ze in een tijdelijke roes. Het is een nieuw soort drug en kan dus gevaarlijk zijn. Vooral als je het vaak en zuiver gebruikt. In het ziekenhuis gebruiken ze ook lachgas, maar daar mengen ze het met zuurstof."

Gevaren

Stefaan vertelt ook nog dit: "Als je vaak puur lachgas inhaleert, krijg je een tekort aan vitamine B12. Dat kan leiden tot zenuwletsels en hersenschade. In Nederland zijn er al mensen met verlammingsverschijnselen."

Radio 2 West-Vlaanderen met Herbert Verhaeghe
Lachgas tussen de snoepen in een Kortrijkse nachtwinkel
Lachgaspatronen op straat

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!