Televisiemaker Eric Goens verdedigt open gevangenis Ruiselede

woensdag 10 juli 2019 - 15:28
Luc Vanhauwaert
Foto: tv-reeks Bargoens
Televisiemaker Eric Goens uit Koksijde verdedigt de open gevangenis in Ruiselede. Hij maakte er opnamen voor zijn tv-reeks Bargoens. Daar praatte hij ook met één van de mannen die ontsnapten uit de gevangenis.

Drie gevangenen zijn de voorbije week ontsnapt uit de gevangenis van Ruiselede. Daarbij werd een bewaker bedreigd en een deur geforceerd met een brandblusser. Twee van de drie zijn vandaag opgepakt in Rotterdam. Sinds het begin van het jaar zijn al vijf mensen ontsnapt.

De bluts met de buil

Televisiemaker Eric Goens zegt dat we ons niet mogen blindstaren op de gevallen die fout lopen. Er zijn ook 45 gedetineerden waar alles goed mee loopt, zegt Goens. Al blijft het een zeer vreemd verhaal, want hoe kan je nu weglopen uit een open instelling? Ruiselede is een penitentiair landbouwcentrum. Gevangenen mogen er in de openlucht werken en worden voorbereid op hun terugkeer in de maatschappij. Gedetineerden zitten daar altijd pas naar het einde van hun straf toe. Wie probeert te ontsnappen, riskeert te worden teruggeplaatst in een klassieke gevangenis. Er is ook een "re-entry huis" op het domein in Ruiselede, dat is de laatste fase voor de gevangenen mogen terugkeren naar het normale leven. Het was in dat huis dat Goens sprak met een van de gevangenen die een paar dagen geleden is gevlucht. 

De berg is hoog

Goens beseft dat het als een cliché klinkt, maar hij heeft door zijn interviews wel beseft dat gevangenen vaak al belast zijn vanuit hun jeugd. Dat ze bij wijze van spreken voor een berg staan, waar ze over moeten. Hij heeft ook gevangenen gezien die op een bewonderenswaardige manier hun problemen hebben aangepakt en begonnen zijn aan een beter leven. Goens beseft dat de problemen niet simpel zijn, maar als we er als maatschappij voor kiezen om mensen niet levenslang op te sluiten, dan moeten ze voorbereid worden op een terugkeer. Ruiselede toont hoe dat kan. Maar helemaal zonder risico is dat nooit.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!