The (niet zo) white cliffs of ... Bredene

dinsdag 8 januari 2019 - 18:44
Het is weer zo ver: er zijn weer kliffen in Bredene. Dat komt natuurlijk omdat het hard gewaaid heeft en Bredene geen dijk heeft. Donderdag en vrijdag zullen bulldozers het strand weer effen trekken.

Rond 3 uur dinsdagmiddag was het springtij in Bredene. Dan komt de zee bij vloed hoger dan normaal. Dat gaat samen met hoge windsnelheden, tot 7 Beaufort vanuit zee, wat erg hoge golven gaf.  Er spoelt dan heel wat zand weg in zee, en zo ontstaan er kliffen van 1 tot anderhalve meter op het strand.

Bulldozers aan het werk

De steile niveauverschillen op het strand kunnen gevaarlijk zijn voor wandelaars. Daarom zullen aannemers het strand opgaan met bulldozers, om de kliffen te breken. Volgens Steve Timmermans van de afdeling kust zal dat twee dagen duren. Tegen het weekend moet alles weer veilig zijn. 

Zwartepieten op het strand

Burgemeester Steve Vandenberghe (SP.A) van Bredene wil structurele maatregelen en wijst naar bevoegd minister Ben Weyts (N-VA). Volgens Weyts zijn het net de kustburgemeesters die dwarsliggen.Bredene is een geval apart. De kustplaats heeft geen dijken en is daarom kwetsbaarder dan de andere kustgemeenten.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!