Tien baby's en peuters leven bij hun moeder in de cel in Brugse gevangenis

maandag 13 januari 2020 - 12:00
Brugge, gevangenis, gedetineerde moeders, baby's, peuters
Foto: Radio 2
In de gevangenis van Brugge leven op dit moment tien baby's en peuters bij hun mama in de cel. Dat is het hoogste aantal in al onze Belgische gevangenissen met een kinderafdeling. De moeders bevallen altijd buiten de gevangenis, in een ziekenhuis. Nadien nemen ze bijna altijd hun kind mee in de cel. Dat kan tot ze drie jaar oud zijn.

In totaal zijn er vorig jaar twaalf baby's van opgesloten moeders geboren. Dat zijn er vijf meer dan in 2018. De moeders bevallen niet in de gevangenis. Dat gebeurt gewoon in een ziekenhuis. Maar de mama's van die tien baby's en peuters in de gevangenis van Brugge, mogen hun kinderen bij zich houden. "In de gevangenis zijn er babybedjes voorzien", zegt Kathleen Van De Vijver van het Gevangeniswezen. "In overleg met de diensten van Kind en Gezin is beslist dat een kind niet langer dan de leeftijd van drie jaar bij zijn moeder in gevangenschap kan blijven."

Niet vervroegd vrij 

Daarna moeten ze zoeken naar een andere oplossing, bijvoorbeeld een kind in een pleeggezin plaatsen. Moeders kunnen trouwens nooit vervroegd vrijkomen omdat ze zwanger zijn of moeten bevallen. Een van de redenen waarom een moeder niet kan bevallen in de gevangenis is dat de overheid niet wil dat het adres van de gevangenis het geboorteadres wordt van dat kind. "Zo willen we vermijden dat het kind in de toekomst niet alle kansen zou krijgen." In de gevangenis zijn er ook onvoldoende medische middelen om een vrouw op een correcte manier te laten bevallen.

In bijna alle gevallen gaat de baby samen met de moeder mee op cel. Daar zijn babybedjes voorzien. Een kind kan daar blijven tot het drie jaar oud is.

Kathleen Van De Vijver van het Gevangeniswezen

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!